To zjawisko powstawania cienkiej błony na powierzchni cieczy, która przeciwdziała wydostaniu się drobin cieczy na zewnątrz. Można go zmniejszyć poprzez dodanie detergentu
Napięcie powierzchniowe jest zjawiskiem, które powoduje, że powierzchnia cieczy zachowuje się jak napięta błonka. Dzięki napięciu powierzchniowemu małe owady mogą biegać po powierzchni wody nie zanurzając się, małe przedmioty o gęstości większej od gęstości wody (szpilka, żyletka) mogą pływać po jej powierzchni, a pająk topik może zbierać pod wodą powietrze w dzwonie zrobionym z pajęczyny. Można je zmeniszyc poprzez dodanie detergentu który powoduje zmniejszenie napięcia powierzchniowego wody. Powłoka wody staje się wtedy bardziej rozciągliwa. Również przez podgrzanie można zmniejszyć napięcie powierzchniowe wody.
Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Mikroflora pierwotna i wtórna surowców roślinnych, zwierzęcych oraz surowców dodatkowych
Surowce żywnościowe są środowiskami, w których drobnoustroje mogą bytować,...