Ślinianki: -wytwarzają ślinę, przez co utrzymują odpowiednie środowisko w jamie ustnej -ślina ma udział w trawieniu pokarmu -działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne -zapobieganie powstawaniu próchnicy -udział w odczuwaniu smaków Wątroba: -wytwarza żółć, która rozbija krople tłuszczu na mniejsze cząsteczki, umożliwiając ich rozkład -neutralizuje szkodliwe związki pobrane z pokarmem lub powstające w organizmie -gromadzi zapas witamin -ma funkcję odtruwającą -w wątrobie wytwarzane jest ok 85% wszystkich białek, znajdujących się w osoczu -wytwarza, gromadzi i uwalnia glukozę Trzustka: -wytwarzanie enzymów trawiennych -neutralizacja toksyn -magazynowanie żelaza i witamin -produkcja ciepła -przekształcanie węglowodanów w glukozę
Układ pokarmowy
Układ trawienny obejmuje narządy przewodu pokarmowego służące do odżywiania organizmu. Odżywianie polega na pobieraniu pokarmu z zewnątrz, jego trawieniu, czyli rozkładaniu substancji pokarmowych na cząsteczki elementarne, a następnie na ...
Odżywianie się człowieka
Odżywianie
Jest to pobieranie przez organizm z otaczającego środowiska różnorodnych substancji, zwanych pokarmowymi i uzyskiwanie z nich związków potrzebnych ciała oraz wytwarzania energii.
Energia
Pierwotnym źródłem ca�...