Funkcje jelita cienkiego: - dokończenie procesów trawienia - wchłanianie odżywczych składników pokarmowych Z kolei czynność jelita grubego polega głównie na wchłanianiu z wody z mas pokarmowych i formowaniu mas kałowych. Pod wpływem znajdujących się w jelicie bakterii nie strawione resztki ulegają gniciu, wytwarza się wówczas szereg szkodliwych substancji o nieprzyjemnej woni. Bodźcem do wydalenia uformowanego kału staje się jego przesunięcie do odbytnicy.
Jelito grube rozkłada nie strawione resztki pokarmu, treść pokarmowa docierająca do jelita grubego zawiera znaczną ilość wody i jest tutaj wchłaniana do krwi, nie strawione resztki pokarmowe zamieniaja sie w kał i sa wydalane z organizmu. To główne miejsce trawienia i wchłaniania substancji odżywczych. Dociera tu żółć, produkowana przez wątrobę oraz wydzielane są enzymy trawienne trzustki i sok jelitowy. W przeciwieństwie do kwaśnego odczynu soku żołądkowego, środowisko jelita cienkiego jest zasadowe, co jest zapewniane przez wydzielaną przez wątrobę żółć, sok trzustkowy bogaty w wodorowęglany, jak również wydzielinę jelitową. Alkaliczny odczyn jest częściowo potrzebny do trawienia składników odżywczych, a częściowo do ich absorpcji.
Fizjologia człowieka
Metabolizm stanowi istotę życia. Jest całokształtem przemian materii i energii zachodzących w organizmie. Wszystkie procesy metaboliczne łączą się w organizmie w całość i wzajemnie się warunkują. Metabolizm składa się z procesów kat...
Charakterystyka podstawowych składników pokarmowych
TEMAT:
CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW PIOKARMOWYCH.
`Pracę rozpocznę wyjaśniając co to jest układ pokarmowy, jak jest zbudowany i jaką pełni rolę.
Tak, więc układ pokarmowy jest zespołem narządów słu�...
Układy
APARAT RUCHU CZŁOWIEKA
Układ ruchu człowieka składa się ze szkieletu i mięśni oraz wielu włókien łącznotkankowych, które pomagają zachować kształt ciała, wiążąc ze sobą narządy. Dwa wyspecjalizowane typy włókien łącznotk...
Odżywianie i oddychanie organizmów - sprawdzian wiadomości
ODŻYWIANIE
Pożywienie dzieli się na:
a. pokarmy pochodzenia zwierzęcego (mleko i jego przetwory, jaja, mięso, ryby)
b. pokarmy pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa, zboża)
Pożywienie pozwala człowiekowi prawid�...
Ciało ludzkie
Ciało ludzkie
Ciało ludzkie od zawsze budziło wiele pytań i kontrowersji. Nauka o ludzkim ciele to anatomia, ale wróćmy do historii ludzkiego ciała. Według wielu naukowców, przodkiem człowieka jest szympans (lub inna małpa), jed...