Witamina B grupa rozpuszczalnych w wodzie ważnych dla metabolizmu komórek.Dzienne zapotrzebowanie na te witaminę zalezy od składu pożywienia.Węglowodany i alkohol zmniejszają zapotrzebowanie na witaminę.Przeciętne dzienne zapotrzebowanie wynosi1,5-2mg.Jest one większe u kobiet karmiących piersią,ciąży.
Podstawowe składniki żywności i ich rola w organizmie
- Białka
- Tłuszcze
- Węglowodany - składniki odżywcze
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Woda
- Kwasy organiczne
Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w procesie technologicznym, w celu uz...
Witamina D
Witamina D
Witamina D obejmuje witaminę D1 (kalcyferol), D2 (ergokalcyferol) oraz D3 (cholekalcyferol). Witamina D1 znajduje się w tranie, D2 jest wytwarzana w roślinach wystawionych na działanie promieni ultrafioletowych, natomiast witamin...
Charakterystyka podstawowych składników pokarmowych
TEMAT:
CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW PIOKARMOWYCH.
`Pracę rozpocznę wyjaśniając co to jest układ pokarmowy, jak jest zbudowany i jaką pełni rolę.
Tak, więc układ pokarmowy jest zespołem narządów słu�...
Trochę długie, ale potrzebuję pomocy ;// 23. Którego składnika nie może być w produktach dla diabetyków? a. cholesterolu b. glutenu c. sacharozy 24. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym, jeżeli w diecie zaczyna go brakować, organizm sam uzu
Trochę długie, ale potrzebuję pomocy ;// 23. Którego składnika nie może być w produktach dla diabetyków? a. cholesterolu b. glutenu c. sacharozy 24. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym, jeżeli w diecie zaczyna go brakowa�...
Pytania na egzamin ustny III semestr LO
1.CO TO JEST KOMÓRKA.
Komórka jest to najmniejsza budulcowa i funkcjonalna jednostka organizmów żywych. Jest ona zdolna do przeprowadzania wszystkich podstawowych procesów życiowych (takich jak przemiana materii, wzrost i rozmnażanie).