Trochę długie, ale potrzebuję pomocy ;// 23. Którego składnika nie może być w produktach dla diabetyków? a. cholesterolu b. glutenu c. sacharozy 24. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym, jeżeli w diecie zaczyna go brakować, organizm sam uzu

Trochę długie, ale potrzebuję pomocy ;// 23. Którego składnika nie może być w produktach dla diabetyków? a. cholesterolu b. glutenu c. sacharozy 24. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym, jeżeli w diecie zaczyna go brakować, organizm sam uzupełnia niedobory. Co w organizmie jest magazynem wapnia? a. wątroba b. trzustka c. kości 25. Picie nadmiernych ilości kawy i herbaty powoduje wypłukiwanie z organizmu pierwiastka poprawiającego koncentrację. Jaki to pierwiastek? a. fosfor b. wapń c. magnez 26. Jakiego prostego związku chemicznego pozbawione są produkty liofilizowane? a. soli b. wody c. cukru 27. Który przetwór zbożowy produkuje się z mąki o nazwie Semolina? a. chleb b. ciasto c. makaron 28. Pieprznik jadalny to nazwa popularnego grzyba. Jaka jest nazwa zwyczajowa tego grzyba? a. maślak b. kurka c. zielonka 29. Ile energii dostarcza organizmowi 1 gram tłuszczu? a. 4 kcal b. 9 kcal c. 12 kcal 30. Których produktów powinny unikać osoby cierpiące na nietolerancję laktozy? a. zbożowych b. mlecznych c. tłuszczów zwierzęcych 31. Które produkty należy spożywać po kuracjach antybiotykowych? a. mleko b. jogurty c. warzywa 32. Który rodzaj mięsa zawiera najwięcej tłuszczu? a. cielęcina b. wieprzowina c. wołowina 33. W kawie i herbacie występuje substancja o działaniu pobudzającym. Jak nazywa się ta substancja? a. glukoza b. kofeina c. karoten 34. Podaj nazwę rośliny o jaskrawo żółtych kwiatach z której można produkować biopaliwo? a. rzepak b. słonecznik c. kukurydza 35. Jajka znakowane są kodem cyfrowym, w którym pierwsza cyfra oznacza metodę chowu kur. Jaką cyfrą oznacza się jaja pochodzące od kur z chowu klatkowego. a. 1 b. 2 c. 3 to 36. Jak długo od zniesienia jajko uznawane jest jako świeże? a. 14 dni b. 28 dni to c. 60 dni 37. Który olej roślinny jest najbardziej zbliżone pod względem składu chemicznego do oliwy? a. sojowy b. słonecznikowy c. rzepakowy 38. Które produkty są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych? a. Warzywa i owoce b. Oleje roślinne i tłuste ryby c. Mięso i tłuszcze zwierzęce IV Międzyszkolny konkurs „Wiem, co jem” Etap I 1. Jaki kwas występuje w jogurcie? a. Cytrynowy b. Mlekowy c. Octowy 2. Podaj nazwę substancji żelującej otrzymywanej z glonów morskich, wykorzystywanej w badaniach mikrobiologicznych. a. Żelatyna b. Pektyna c. Agar 3. Jaki cukier nazywamy gronowym? a. Glukozę b. Sacharozę c. Laktozę 4. Jakie drobnoustroje wywołują fermentację alkoholową? a. Bakterie b. Drożdże c. Pleśnie 5. Co to jest albumina? a. Białko b. Cukier c. Witamina 6. Glikogen to wielocukier, podaj w jakich produktach występuje? a. Zbożowych b. Owocowych c. Mięsnych 7. Jak nazywamy substancje dodawane do żywności, które hamują procesy utleniania? a. Konserwanty b. Przeciwutleniacze c. Stabilizatory 8. Jaką rolę pełni skrobia modyfikowana w takich produktach jak zupy, sosy i desery w proszku. a. Zagęszczającą b. Utrwalającą c. Barwiącą 9. Jaką żywność określa się mianem GMO? a. Dietetyczną b. Ekologiczną c. Genetycznie modyfikowaną 10. Co jest substancją utrwalającą w marynatach? a. Sól b. Ocet c. Cukier 11. Jodek potasu dodawany jest do żywności w celu uzupełnienia niedoboru jodu w organizmie. Do jakiego produktu spożywczego jest dodawany? a. Mąki b. Mleka c. Soli 12. Co jest biologicznym dodatkiem spulchniającym stosowanym w produkcji pieczywa? a. Proszek do pieczenia b. Soda c. Drożdże 13. Sól morska zawiera składnik potrzebny w leczeniu chorób tarczycy. Podaj jego nazwę. a. Wapń b. Żelazo c. Jod 14. Jaką chorobę cywilizacyjną może wywołać niedobór wapnia w pożywieniu? a. Anemię b. Osteoporozę c. Miażdżycę 15. Jakich produktów powinny unikać osoby zagrożone miażdżycą? a. Owoców b. Tłuszczów roślinnych c. Tłuszczów zwierzęcych 16. Co jest przyczyną chorób zwanych hiperwitaminozą? a. Niedobór witamin b. Nadmiar witamin c. Długotrwały brak witamin 17. Jaka witamina zapobiega krzywicy u dzieci? a. Witamina A b. Witamina C c. Witamina D 18. W co przekształca się nadmiar cukru w organizmie? a. energię b. tłuszcz c. mięśnie 19. Podaj nazwę podstawowego surowca w produkcji musztardy? a. Gorczyca b. Soja c. Gryka 20. Jak nazywa się miód skrystalizowany? a. Patoka b. Krupiec c. Nie ma nazwy 21. Jaki ser wytwarza się z soi a. Feta b. Tofu c. Bryndza 22. Z jakiego zboża produkuje się kaszę jaglaną? a. Prosa b. Jęczmienia c. Kukurydzy 23. Jaki napój produkuje się z prażonej cykorii, buraków cukrowych i ziaren zbóż? a. Coca Colę b. Kawę zbożową c. Kwas chlebowy 24. Jakie owoce zawierają najwięcej witaminy C ? a. Cytryny b. Czarne porzeczki c. Jabłka 25. Podaj przykład warzywa zaliczanego do psiankowatych. a. Marchew b. Pomidor c. Cebula 26. Z czego wytwarza się kaszę Kus – Kus ? a. Pszenicy b. Owsa c. Żyta 27. Z jakiego gatunku ryby pochodzi najlepszy kawior? a. Pstrąga b. Łososia c. Jesiotra 28. Jakie drobnoustroje wykorzystuje się przy produkcji sera Camembert? a. Drożdże b. Pleśnie c. Bakterie 29. W jakim surowcu występuje białko o najwyższej wartości biologicznej? a. zbożach b. ziemniakach c. jajkach 30. Kwas askorbinowy to witamina. Podaj jaka? a. Witamina E b. Witamina C c. Witamina K 31. Podaj przykład surowca roślinnego , którego tłuszcz ma konsystencję stałą. a. soja b. kokos c. rzepak 32. Jaki gatunek drobiu ma mięso o największej zawartości tłuszczu? a. indyk b. kura c. gęś 33. Jakiego rodzaju zatrucia pokarmowe mogą powodować przetwory z jaj surowych? a. Gronkowcem b. Salmonellą c. Jadem kiełbasianym 34. Jaki składnik zawarty w pieczywie razowym odgrywa ważną rolę w dietach niskokalorycznych? a. Witamina B b. Białko c. Błonnik pokarmowy 35. Ile gramów białka na kilogram masy ciała powinny zjadać dziennie dzieci i nastolatki? a. 2 gramy b. 20 gramów c. 200 gramów 36. Wymień dwie witaminy występujące tylko w produktach zawierających tłuszcz. a. A i D b. B i C c. C i H 37. Które składniki żywności są trawione najdłużej? a. Cukry b. Białka c. Tłuszcze 38. Które warzywo może zastąpić solarium? a. Marchew b. Pietruszka c. Seler 39. Ile różnych aminokwasów występuje w białkach? a. 5 b. 20 c. 100 40. Wymień dwa produkty , które zawierają białko pełnowartościowe. a. Chleb i ziemniaki b. Kasza i kapusta c. Mięso i mleko 41. Rośliny strączkowe charakteryzują się dużą wartością odżywczą. Podaj przykład surowca spożywczego należącego do roślin strączkowych. a. Pszenica b. Słonecznik c. Fasola 42. Jakie produkty spożywcze należy spożywać po kuracjach antybiotykowych ? a. Soki owocowe b. Jogurty c. Warzywa 43. Jakie składniki zawarte w żywności odgrywają w organizmie rolę budulcową? a. Tłuszcze i cukry b. Witaminy i błonnik c. Białka i składniki mineralne 44. Jakie produkty spożywcze są najlepszym źródłem wapnia w pożywieniu? a. Warzywa i owoce b. Przetwory zbożowe c. Produkty mleczne
Odpowiedź

iv 1.b,4b,6b,7b,8a,9c,10b,11c,13c,14b,15c,16c,17c,18a,19a,20c,21b,22b,24b,26a,27b,28c,29c,32c,33b,34c,37a,38a,40c,41c,42b,43c,44c                                                                                                                                                                                      

Dodaj swoją odpowiedź