Trochę długie, ale potrzebuję pomocy ;// 23. Którego składnika nie może być w produktach dla diabetyków? a. cholesterolu b. glutenu c. sacharozy 24. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym, jeżeli w diecie zaczyna go brakować, organizm sam uzu
Trochę długie, ale potrzebuję pomocy ;//
23. Którego składnika nie może być w produktach dla diabetyków?
a. cholesterolu
b. glutenu
c. sacharozy
24. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym, jeżeli w diecie zaczyna go brakować, organizm sam uzupełnia niedobory. Co w organizmie jest magazynem wapnia?
a. wątroba
b. trzustka
c. kości
25. Picie nadmiernych ilości kawy i herbaty powoduje wypłukiwanie z organizmu pierwiastka poprawiającego koncentrację. Jaki to pierwiastek?
a. fosfor
b. wapń
c. magnez
26. Jakiego prostego związku chemicznego pozbawione są produkty liofilizowane?
a. soli
b. wody
c. cukru
27. Który przetwór zbożowy produkuje się z mąki o nazwie Semolina?
a. chleb
b. ciasto
c. makaron
28. Pieprznik jadalny to nazwa popularnego grzyba. Jaka jest nazwa zwyczajowa tego grzyba?
a. maślak
b. kurka
c. zielonka
29. Ile energii dostarcza organizmowi 1 gram tłuszczu?
a. 4 kcal
b. 9 kcal
c. 12 kcal
30. Których produktów powinny unikać osoby cierpiące na nietolerancję laktozy?
a. zbożowych
b. mlecznych
c. tłuszczów zwierzęcych
31. Które produkty należy spożywać po kuracjach antybiotykowych?
a. mleko
b. jogurty
c. warzywa
32. Który rodzaj mięsa zawiera najwięcej tłuszczu?
a. cielęcina
b. wieprzowina
c. wołowina
33. W kawie i herbacie występuje substancja o działaniu pobudzającym. Jak nazywa się ta substancja?
a. glukoza
b. kofeina
c. karoten
34. Podaj nazwę rośliny o jaskrawo żółtych kwiatach z której można produkować biopaliwo?
a. rzepak
b. słonecznik
c. kukurydza
35. Jajka znakowane są kodem cyfrowym, w którym pierwsza cyfra oznacza metodę chowu kur. Jaką cyfrą oznacza się jaja pochodzące od kur z chowu klatkowego.
a. 1
b. 2
c. 3 to
36. Jak długo od zniesienia jajko uznawane jest jako świeże?
a. 14 dni
b. 28 dni to
c. 60 dni
37. Który olej roślinny jest najbardziej zbliżone pod względem składu chemicznego do oliwy?
a. sojowy
b. słonecznikowy
c. rzepakowy
38. Które produkty są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych?
a. Warzywa i owoce
b. Oleje roślinne i tłuste ryby
c. Mięso i tłuszcze zwierzęce
IV Międzyszkolny konkurs „Wiem, co jem”
Etap I
1. Jaki kwas występuje w jogurcie?
a. Cytrynowy
b. Mlekowy
c. Octowy
2. Podaj nazwę substancji żelującej otrzymywanej z glonów morskich, wykorzystywanej w badaniach mikrobiologicznych.
a. Żelatyna
b. Pektyna
c. Agar
3. Jaki cukier nazywamy gronowym?
a. Glukozę
b. Sacharozę
c. Laktozę
4. Jakie drobnoustroje wywołują fermentację alkoholową?
a. Bakterie
b. Drożdże
c. Pleśnie
5. Co to jest albumina?
a. Białko
b. Cukier
c. Witamina
6. Glikogen to wielocukier, podaj w jakich produktach występuje?
a. Zbożowych
b. Owocowych
c. Mięsnych
7. Jak nazywamy substancje dodawane do żywności, które hamują procesy utleniania?
a. Konserwanty
b. Przeciwutleniacze
c. Stabilizatory
8. Jaką rolę pełni skrobia modyfikowana w takich produktach jak zupy, sosy i desery w proszku.
a. Zagęszczającą
b. Utrwalającą
c. Barwiącą
9. Jaką żywność określa się mianem GMO?
a. Dietetyczną
b. Ekologiczną
c. Genetycznie modyfikowaną
10. Co jest substancją utrwalającą w marynatach?
a. Sól
b. Ocet
c. Cukier
11. Jodek potasu dodawany jest do żywności w celu uzupełnienia niedoboru jodu w organizmie. Do jakiego produktu spożywczego jest dodawany?
a. Mąki
b. Mleka
c. Soli
12. Co jest biologicznym dodatkiem spulchniającym stosowanym w produkcji pieczywa?
a. Proszek do pieczenia
b. Soda
c. Drożdże
13. Sól morska zawiera składnik potrzebny w leczeniu chorób tarczycy. Podaj jego nazwę.
a. Wapń
b. Żelazo
c. Jod
14. Jaką chorobę cywilizacyjną może wywołać niedobór wapnia w pożywieniu?
a. Anemię
b. Osteoporozę
c. Miażdżycę
15. Jakich produktów powinny unikać osoby zagrożone miażdżycą?
a. Owoców
b. Tłuszczów roślinnych
c. Tłuszczów zwierzęcych
16. Co jest przyczyną chorób zwanych hiperwitaminozą?
a. Niedobór witamin
b. Nadmiar witamin
c. Długotrwały brak witamin
17. Jaka witamina zapobiega krzywicy u dzieci?
a. Witamina A
b. Witamina C
c. Witamina D
18. W co przekształca się nadmiar cukru w organizmie?
a. energię
b. tłuszcz
c. mięśnie
19. Podaj nazwę podstawowego surowca w produkcji musztardy?
a. Gorczyca
b. Soja
c. Gryka
20. Jak nazywa się miód skrystalizowany?
a. Patoka
b. Krupiec
c. Nie ma nazwy
21. Jaki ser wytwarza się z soi
a. Feta
b. Tofu
c. Bryndza
22. Z jakiego zboża produkuje się kaszę jaglaną?
a. Prosa
b. Jęczmienia
c. Kukurydzy
23. Jaki napój produkuje się z prażonej cykorii, buraków cukrowych i ziaren zbóż?
a. Coca Colę
b. Kawę zbożową
c. Kwas chlebowy
24. Jakie owoce zawierają najwięcej witaminy C ?
a. Cytryny
b. Czarne porzeczki
c. Jabłka
25. Podaj przykład warzywa zaliczanego do psiankowatych.
a. Marchew
b. Pomidor
c. Cebula
26. Z czego wytwarza się kaszę Kus – Kus ?
a. Pszenicy
b. Owsa
c. Żyta
27. Z jakiego gatunku ryby pochodzi najlepszy kawior?
a. Pstrąga
b. Łososia
c. Jesiotra
28. Jakie drobnoustroje wykorzystuje się przy produkcji sera Camembert?
a. Drożdże
b. Pleśnie
c. Bakterie
29. W jakim surowcu występuje białko o najwyższej wartości biologicznej?
a. zbożach
b. ziemniakach
c. jajkach
30. Kwas askorbinowy to witamina. Podaj jaka?
a. Witamina E
b. Witamina C
c. Witamina K
31. Podaj przykład surowca roślinnego , którego tłuszcz ma konsystencję stałą.
a. soja
b. kokos
c. rzepak
32. Jaki gatunek drobiu ma mięso o największej zawartości tłuszczu?
a. indyk
b. kura
c. gęś
33. Jakiego rodzaju zatrucia pokarmowe mogą powodować przetwory z jaj surowych?
a. Gronkowcem
b. Salmonellą
c. Jadem kiełbasianym
34. Jaki składnik zawarty w pieczywie razowym odgrywa ważną rolę w dietach niskokalorycznych?
a. Witamina B
b. Białko
c. Błonnik pokarmowy
35. Ile gramów białka na kilogram masy ciała powinny zjadać dziennie dzieci i nastolatki?
a. 2 gramy
b. 20 gramów
c. 200 gramów
36. Wymień dwie witaminy występujące tylko w produktach zawierających tłuszcz.
a. A i D
b. B i C
c. C i H
37. Które składniki żywności są trawione najdłużej?
a. Cukry
b. Białka
c. Tłuszcze
38. Które warzywo może zastąpić solarium?
a. Marchew
b. Pietruszka
c. Seler
39. Ile różnych aminokwasów występuje w białkach?
a. 5
b. 20
c. 100
40. Wymień dwa produkty , które zawierają białko pełnowartościowe.
a. Chleb i ziemniaki
b. Kasza i kapusta
c. Mięso i mleko
41. Rośliny strączkowe charakteryzują się dużą wartością odżywczą. Podaj przykład surowca spożywczego należącego do roślin strączkowych.
a. Pszenica
b. Słonecznik
c. Fasola
42. Jakie produkty spożywcze należy spożywać po kuracjach antybiotykowych ?
a. Soki owocowe
b. Jogurty
c. Warzywa
43. Jakie składniki zawarte w żywności odgrywają w organizmie rolę budulcową?
a. Tłuszcze i cukry
b. Witaminy i błonnik
c. Białka i składniki mineralne
44. Jakie produkty spożywcze są najlepszym źródłem wapnia w pożywieniu?
a. Warzywa i owoce
b. Przetwory zbożowe
c. Produkty mleczne