Denaturacja to zniszczenie struktury przestrzennej białka (czyli jego struktury II-, III- i IV-rzędowej), pod wpływem temperatury, zmian pH, wysokiego ciśnienia, promieniowania UV lub innych czynników. Polega zniszczeniu wiązań wodorowych i mostków disiarczkowych, które stabilizują strukturę białka. W wyniku tego procesu białko traci swoje funkcje.
na czym polega koagulacja a na czym denaturacja białek
na czym polega koagulacja a na czym denaturacja białek...
Odżywianie się człowieka
Odżywianie
Jest to pobieranie przez organizm z otaczającego środowiska różnorodnych substancji, zwanych pokarmowymi i uzyskiwanie z nich związków potrzebnych ciała oraz wytwarzania energii.
Energia
Pierwotnym źródłem ca�...
Ewolucyjny rozwój układu pokarmowego bezkręgowców i kręgowców, ze szczególnym zwróceniem uwagi na budowę i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka
Miliardy lat temu w bezkresnej pustce nastąpił wybuch. Dało to początek powstania wszechświata. Materia zbliżała się do siebie i zderzała. Powstawały coraz to większe meteoryty, które wciąż się łączyły. W ten właśnie sposób pows...