Rośliny - przydatność do spożycia.

Na świecie jest pełno jadalnych roślin. Przed ich spożyciem należy wykonać próbę smakową (próba nie dotyczy grzybów):

· próbować tylko jedną część rośliny na raz,
· przyłożyć próbkę rośliny do wewnętrznej strony łokcia i obserwować reakcje,
· przed włożeniem rośliny do ust przyłożyć jej kawałek na zewnętrzną powierzchnię warg, aby sprawdzić czy nie wywołuje pieczenia bądź swędzenia,
· jeżeli nic takiego nie wystąpi można włożyć roślinę do ust, przezuć ją i nie połykać przez 15 minut,
· jeżeli w ciągu tego czasu nie nastąpi podrażnienie można połknąć roślinę,
· jeśli po 8 godzinach od spożycia rośliny nie wystąpiły niepokojące objawy to można spożywać tę roślinę.



Rośliny mogą mieć jadalne:

· bulwy(bogate w skrobię): strzałka wodna, tara, ingam, tatarak, chufa, batat, dzika lilia, dziki tulipan, dzika cebula, komosa błękitna,
· korzenie i kłącza(bogate w skrobię): baobab, fasola goa, platan wodny, paproć orlica, mech polarny, pasternak, kalia dzika, porost skalny, trzcina kwiatowa, tatarak, cykoria, chrzan, paproć drzewiasta, komosa,
· pędy jadalne(rosną w taki sposób jak asparagus): portulaka, porost islandzki, bambus, fasola goa, paproć orlica, ratan, dziki rabarbar, tatarak, porost skalny, papaja, trzcina cukrowa, lotos
· liście: mlecz, wierzbówka, szczaw, szczaw górski, pokrzywa.


Owoce.

Do owoców słodkich należą: dzikie jabłka, poziomki, dzikie wiśnie, czarne jagody, bażyna, żurawina. Do owoców niesłodkich(warzyw) należą: drzewo chlebowe, chrzan, jarzębina oraz dziki kapar.

Ziarna zbóż są źródłem białka. Można je mielić i mieszać z wodą tworząc potrawę podobną do owsianki. Rośliny o jadalnych ziarnach i nasionach to: amarant, proso włoskie, ryż, bambus, tamaryszek, sosna górska i lilia wodna.

Orzechy to źródło białka. Większość z nich można jeść na surowo. Rośliny
o jadalnych orzechach to: dąb, drzewo migdałowe, orzech wodny, bukiew, sosna, kasztan jadalny, orzeszki ziemne, leszczyna, orzech włoski.



Można również spożywać żywice i soki roślin. Soki można uzyskać z: palmy kokosowej, palmy sagowej, palmy cukrowej. Wodę nadającą się do picia uzyskuje się z: akacji słodkiej, kolokwinty, agawy, kaktusa, winorośli.



Do spożycia nadają się również wodorosty. Można je znaleźć w płytkich wodach na dnie lub pływające na otwartym morzu. Jadalne wodorosty to:
· sałata morska – jasnozielona,

· kelp – oliwkowozielony,
· sugar-wrack – ma długie żółtobrązowe pasma,
· porost irlandzki – ma pasma o barwie od purpurowej do oliwkowozielonej,
· dulsa – purpurowo czerwona,
· lawer – ma pasma czerwone, purpurowe lub brunatne.



ROŚLINY TRUJĄCE



Należy nauczyć się rozpoznawać trujące rośliny, aby można było ich unikać. Rośliny trujące to:
· cykuta – ma czerwono nakrapiane łodygi, puste wewnątrz kłącza, małe liście
o ząbkowanych brzegach i baldachy niewielkich białych kwiatków; bardzo nieprzyjemnie pachnie i występuje zawsze w pobliżu wody; ROŚLINA ŚMIERTELNIE TRUJĄCA
· bluszcz jadowity – ma trzyczęściowe liście o zmiennym wyglądzie, zielonkawe kwiaty i białe jagody; występuje w lasach Ameryki PN,
· czerniec gronkowy – ma liście z kilku ząbkowanych blaszek, małe białe kwiaty skupione na końcu łodygi i białe lub czarne jagody; występuje w lasach
· camas – ma długie, paskowate liście luźne baldachy zielonkawobiałych kwiatów o sześciu częściach; występuje na trawiastych, skalistych i lekko zalesionych obszarach Ameryki PN; ROŚLINA ŚMIERTELNIE TRUJĄCA
· szczwół plamisty – wygląd: wysokość do 2m, łodygi rozgałęzione, puste w środku, nakrapiane purpurowo, liście o gruboząbkowanych brzegach, jaśniejsze od spodu. Gęste baldachy małych białych kwiatków i białe korzenie. Występowanie: zarośnięte trawą wysypiska na całym świecie; zapach nieprzyjemny; ROŚLINA ŚMIERTELNIE TRUJĄCA
· Wieluń – ma owalne liście o poszarpanych i ząbkowanych brzegach, duże pojedyncze białe kwiaty o kielichowatym kształcie i kolczaste owoce, zapach mdlący; występuje na obszarach o klimacie umiarkowanym; ROŚLINA ŚMIERTELNIE TRUJĄCA
· tojad mordownik – wygląd: gęste liście w kształcie dłoni, głęboko wycięte; kwiaty hełmowate, włochate, fioletowe lub żółte; występowanie; podmokłe lasy i obszary zacienione; ROŚLINA SILNIE TRUJĄCA
· jaskier – ma jasnożółte błyszczące kwiaty o pięciu lub więcej nakładających się na siebie płatkach; występuje na obszarach klimatu umiarkowanego i arktycznego; MOŻE POWODOWAĆ SILNY STAN ZAPALNY PRZEWODU POKARMOWEGO
· łubin – wygląd: małe listki w kształcie dłoni, szpiczaste grona kwiatowe w kolorze niebieskim, fioletowym, niekiedy różowym, białym i żółtym; występuje na przesiekach i trawiastych obszarach w klimacie umiarkowanym; ROŚLINA ŚMIERTELNIE TRUJĄCA
· ostróżka wyniosła – wygląd: promieniście ułożone listki, kwiaty ciemnoczerwone lub niebieskie; występuje na obszarach podmokłych; ROŚLINA SILNIE TRUJĄCA
· psiankowate – wygląd: dojrzałe jagody zielone, czarne, czerwone, żółte lub białe; rośliny są krzewiaste, liście zwykle paskowate lub w kształcie strzały.



GRZYBY JADALNE



Przy wybieraniu grzybów trzeba zachować szczególną ostrożność. Na zatrucie grzybami nie ma antidotum. Przy wyborze grzybów należy kierować się kilkoma zasadami:

· unikać grzybów z białymi blaszkami, pierścieniami na trzonie i kielichowatymi zgrubieniami u podstawy trzona,
· unikać rozkładających się lub robaczywych grzybów,
· jeśli nie jesteś pewien czy grzyb jest jadalny zrezygnuj z jego spożycia.



Grzyby jadalne dzielą się na grzyby naziemne i grzyby rosnące na drzewach.
Grzyby naziemne to m.in.:

· purchawka olbrzymia – wygląda jak duża piłka o średnicy ok.30 cm, biała
i skórzasta; z wiekiem żółknie,
· borowiki – maja brazowe kapelusze, bulwiaste korzenie i biały miąższ,
· lejkowiec dęty – lejkowaty ciemnobrązowy kapelusz; gładka, stożkowata, szara nóżka,
· kolczak obłączkowaty – ma kolce zamiast siatki rurek.



Grzyby rosnące na drzewach:

· trzęsak pomarańczowy – górna powierzchnia czerwonawa, dolna różowa; pomarszczony; ma ostry i gorzki smak,
· bielaczek owczy – jasnopomarańczowy; gabczasty i żółtawy w przekroju,
· szmaciak gałęzisty – przypomina mózg lub kolonię koralowca,
· opieńki – jasnocytrynowe lub żółte.




GRZYBY TRUJACE


Niżej wymienionych grzybów należy unikać i nie wolno ich spożywać:

· muchomor jadowity – biały z dużą pochwą i łuskowatym trzonkiem, ma słodkomdlący zapach; GRZYB ŚMIERTELNIE TRUJĄCY

· muchomor sromotnikowy – zielonkawooliwkowy, duża pochwa, białe blaszki
i miąższ; GRZYB ŚMIERTELNIE TRUJĄCY

· muchomor czerwony – jasnoczerwony kapelusz nakrapiany białymi centkami, duza pochwa; GRZYB ŚMIERTELNIE TRUJĄCY

· muchomor plamisty – brazowawy kapelusz biało nakrapiany, z białymi blaszkammi i 2-3 pierscieniami u nasady gładkiego szarego trzona; GRZYB ŚMIERTELNIE TRUJĄCY

· wieruszka – kapelusz matowy, szarobiały, silnie wypukły; blaszki żółtawe(czasem różowe), biały miąższ; zapach gorzkich migdałów
i rzodkiewki; GRZYB ŚMIERTELNIE TRUJĄCY




Literatura:

1. Peter Darman – „Podręcznik survivalu”

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

Zanieczyszczenia wód naturalnycj i sposoby ich oczyszczania

1. Rola wody w organizmach żywych.
Woda jest nierozerwalnie związana z życiem. Bez wody życie nie istnieje.
Woda stanowi dwie trzecie ciała człowieka: jest głównym składnikiem krwi, zawiera ją też każdy nasz organ. Każdego dnia...

Chemia

Skutki działania niektórych substancji chemicznych na środowisko przyrodnicze.

NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA NIEKTÓRYCH SUBSTANCJI CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE.


Nieprzemyślana działalność człowieka powoduje wzrost zanieczyszczenia środowiska, tj. powietrza, wód i gleby. Zanieczyszczenia są zwią...

Podstawy przedsiębiorczości

Katalog używek - alkohole, wyroby tytoniowe, narkotyki

1.ALKOHOL

Opis: Podstawą wszystkich napojów alkoholowych jest alkohol etylowy, czyli etanol, o wzorze C2H5OH. Jest to związek organiczny, łatwo palny; bezbarwna ciecz, otrzymywana w procesie fermentacji cukrów lub syntetycznie.

Biologia

Ochrona środowiska

ALTERNATYWNE ŹRÓDŁA ENERGII
Alternatywne źródła energii to źródła inne niż paliwa kopalne, możliwe do przekształcenia w użyteczne formy energii, np. energia wietrzna, geotermalna, słoneczna, jądrowa, wodna.

ZANIECZYSZCZEN...

Wiedza o społeczeństwie

Ochrona środowiska

ALTERNATYWNE ŹRÓDŁA ENERGII
Alternatywne źródła energii to źródła inne niż paliwa kopalne, możliwe do przekształcenia w użyteczne formy energii, np. energia wietrzna, geotermalna, słoneczna, jądrowa, wodna.

ZANIECZYSZCZEN...