Nowoczesne rozwiązania w konstrukcji dojarek
Celem wszystkich hodowców krów mlecznych jest chęć pozyskania dużej ilości mleka o bardzo dobrzej jakości. Od dawna zwraca się uwagę producentom mleka, że oprócz cech genetycznych krów i jakości paszy o ich sukcesach decyduje również prawidłowa technika doju. Na przebieg tego procesu niebagatelny wpływ mają nowoczesne rozwiązania w konstrukcji dojarek.
GUMY STRZYKOWE-Nowe rozwiązania konstrukcyjna dojarek dotyczą głównie aparatów udojowych, zapewniających zwiększenie szybkości doju i poprawę bezpieczeństwa oraz stanu zdrowotnego wymion. Zmiany dotyczą głównie wprowadzenia nowych tworzyw (sylikony) i nowych konstrukcji gum strzykowych tj. kształtu główki i kołnierza gumy, zwiększenia przekroju kośćca gumy nawet o ponad 12 mm oraz zwiększenie pojemności komory kolektora powyżej 200 ml.
-Cechą charakterystyczną kwadratowej gumy strzykowej ,,strangko" jest zamykanie się w jednaj płaszczyźnie -wzdłuż przekątnej kwadratu, co ogranicza ryzyko pojawienia się mikropęknięć na wewnętrznej powierzchni gumy, w miejscach jej zginania , trudnych di czyszczenia z resztek mleka. Gumy kwadratowe zamykają się szczelniej niż okrągłe i lepiej dopasowują się do strzyka. Ponadto ten typ gum szybko się otwiera podczas doju, co wydłuża fazę ssania, czyli w momencie pozyskiwania mleka. Sprzyja to szybszemu opróżnieniu wymienia i skróceniu czasu doju.
-Sylikonowe gumy z okrągłą główką, dopasowują się do każdego wymienia i strzyka. Zastosowanie w tych gumach kauczuku sylikonowego sprzyja utrzymaniu higieny powierzchni roboczych, a także pewnemu i delikatnemu trzymaniu się kubków na strzykach w czasie doju, nawet przy niskim ciśnieniu.
-Duńska firma proponuje wygodne , lekkie i o dużej przepustowości kolektory i nowe gumy strzykowe. W hali udojowej można zainstalować funkcję pełnego sterowania pulsatorem , sterowania masażem wymienia, zdejmowania aparatów udojowych i pomiar przewodowości mleka. System zarządzania tej firmy ten umożliwia obserwację zwierząt, w tym szybkość doju i pomiar aktywności , co pozwala na wcześniejsze wykrycie rui
MIERNIKI MLEKA- Jedną z najważniejszych informacji w czasie doju jest dokładny pomiar ilości mleka. Najnowocześniejszy miernik mleka wykorzystuje do pomiaru ilości mleka promienie podczerwieni. Dzięki temu mleko przepływa bezpośrednio przez miernik, a wewnątrz nie ma żadnych elementów ruchomych, co do minimum sprowadza koszty do minimum. Miernik ten pozwala selekcjonować krowy zależnie od ilości oddanego ,lekka i szybko reagować na zmiany w wydajności. Przepływomierz ma zaprogramowany układ automatycznego sterowania dojem z użyciem stymulacji gruczołu mlekowego. Urządzenie pozwala na bieżący pomiar ilości mleka, udziela informacji o przepływie mleka i czasie doju, pobiera próbki mleka, sygnalizuje problemy zdrowotne tzn. elektroprzewodowość mleka, co pozwala na wcześniejsze wykrycie zapalenia wymienia.
MYCIE- Ciekawym wyposażeniem dojarni jest układ mycia instalacji udojowej, działający na zasadzie mycia wodą na tyle gorącą, że temperatura żadnego z mytych elementów dojarki nie spada poniżej 77 stopni, a więc temperatury pasteryzacji. Myjnia ta zużywa o połowę mniej wody i oszczędza 25 % energii i środków myjących.
PRZENOŚNE KONSTRUKCJE- Dla obór więziowych firmy proponują urządzenia ułatwiające dój i poprawiające warunki mechanicznego doju. Są to między innymi przenośne konstrukcje, pośredniczące między aparatem udojowym a rurociągiem. Nowością jest szyna transportowa , czyli przesuwany, wieszakowy nośnik aparatury udojowej, na którym mogą się poruszać po oborze aparaty udojowe i inne elementy wyposażenia do higieny doju.
Dzięki zastosowaniu nowych rozwiązań w konstrukcji dojarek wzrasta wydajność i jakość mleka oraz zdrowotność krów. Nowoczesna technika doju krów z jednej strony wprowadza coraz powszechniejszą elektronikę i sprzęga wszystkie urządzenia w programy zarządzania stadem. Zapewnia też większy komfort utrzymania tych zwierząt, ułatwia pracę rolnikowi, a przede wszystkim przynosi właścicielowi stada większe dochody z produkcji mleka.