potrawy sporzadzane za zajeciach praktycznych.
Kulki serowe
25dag sera żołtego
jajo
papryka mielona
bułka tarta
olej do głebszego smazenia
Wykonanie: Ser ze trzec na tartce.Wymmieszac z papryka<całe opakowanie> i jajem.Formowac kulki,obtaczac w byłce tartej,smażyc na goracym oleju<kulki maja byc do momentu zrumienienia.Podawac na goraco z pieczywem i surówka.
Kotlety z jaj
czerstwa bułka
0.5szkl mleka
6 jaj cebula
2 łyz natki pietruszki
3łyz bułki tartej
sól,pieprz
Wykonanie:Bułke namoczyc w cieplym mleku.5 jaj ugotowac na twardo.Cebule umyc pokroic,podsmażyc na tłuszczu.Jaja ugotowane zemlec z bułka i podsmazona cebulka.do masy dodac surowe jajo posiekana natke pietruszki,obtaczac w bułce tartej i smazyc.
Kasza gryczana z sosem cymes
2szkl kaszy gryczanej
2szkl wody
3łyz tłuszczu
sól do smaku
piers z kurczaka
2 jabłka
koncentrat pomidorowy
papryka
Wykonianie: Piers umyc pokroic w kostke usmazyc na grilu lub na patelni.Na patelni rozgrzac olej i podsmazyc pokrojona w kostke papryke cebulke i dodac mieso oraz dodac koncentratu doprawic do smaku.Nastepnie polewac kasze tym sosem.
Mus z kaszy mannej
120g kaszy mannej
900cm3 wody
200g cukru
sól 6g kwasku cytrynowego
300g owoce<truskawki jezyny zurawina>
Wykonanie:Zagotowac wode z cukrem wlac zawiesine z kaszy mannej w niewielkiej ilosci wody<czyli rozpuszczenie kaszy mannej w małej ilosci wody nastepnie wlanie do garnka>mieszac.Gotowac do chwili całkowitego rozklejenia.skrobii. Do ugotowanej przestudzonej kaszy dodac przetarte owoce ubijajac trzepaczka zas dobrze jest ubijac blenderem wtdy powastje ładna masa.Naspenie przełozyc masa do pucharkólw i włozyc do zamrazarki.