Bonitacjia

Kompleksy przydatności rolniczej na gruntach ornych – obok podano klasy bonitacyjne, uprawiane rośliny i % powierzchni kraju
1 – kompleks pszenny bardzo dobry – kl. I i II; burak cukrowy, pszenica, koniczyna czerwona, lucerna siewna, rzepak ozimy, bobik, wyka jara; 3,8%
2 – kompleks pszenny dobry – kl. II, IIIa, i IIIb; burak cukrowy, pszenica, koniczyna czerwona, lucerna siewna, rzepak ozimy, bobik, wyka jara; 18,0%
3 – kompleks pszenny wadliwy – kl. IIIb, IVa i IVb; jęczmień, owies, kukurydza, słonecznik; 3,1%
4 – kompleks żytni bardzo dobry (pszenno-żytni) – kl. IIIb; uprawa tych samych gatunków co na pierwszych trzech kompleksach oraz pszenżyto, żyto, groch, łubin żółty i wąskolistny, burak i marchew pastewna; 17,1%
5 – kompleks żytni dobry – kl. IVa i IVb; rzepak ozimy, jęczmień, pszenżyto, ziemniak, żyto, gryka, łubin żółty, seradela, wyka ozima, lnianka i gorczyca; 15,6%
6 – kompleks żytni słaby – kl. IVb i V; żyto, owies, gryka, ziemniak, łubin żółty, seradela i wyka ozima; 18,1%
7 – kompleks żytni bardzo słaby (żytnio-łubinowy) – kl. VI; żyto, łubin żółty, seradela, ziemniak, wyka ozima; 11,5%
8 – kompleks zbożowo-pastewny mocny – kl. IIIb i IVa; kukurydza, słonecznik, mieszanki pastewne roślin jednorocznych i wieloletnich, owies; 3,9%
9 – kompleks zbożowo-pastewny słaby – kl. IVb i V; owies, żyto, ziemniak, marchew pastewna,łubin żółty i wąskolistny; 3,0%
10 – kompleks pszenny górski – kl. II, IIIa i IIIb; uprawa tych samych gatunków co na najlepszych kompleksach gleb nizinnych; 1,6%
11 – kompleks zbożowy górski – kl. IVa i IVb; pszenica, żyto, jęczmień jary, owies, ziemniak, koniczyna, brukiew, len włóknisty; 2,0%
12 – kompleks owsiano-ziemniaczany górski – gleby płytkie i zakamienione; ziemniak, owies, mieszanki traw z koniczyną; 1,2%
13 – kompleks owsiano-pastewny górski – gleby płytkie, szkieletowe i kwaśne; owies i mieszanki traw z motylkowymi; 0,5%
14 – gleby orne przeznaczone pod użytki zielone
STRUKTURA TOWAROWA W PRODUKCJI ROLNICZEJ:
Produkcja zwierzęca 55% w tym:
Żywiec rzeźny 33%
Mleko 20%
Produkcja roślinna 45% w tym:
Zboża 15%

STRUKTURA ZASIEWÓW – określa procentowy udział poszczególnych grup roślin uprawnych w ogólnej powierzchni gruntów ornych lub zasiewów
STRUKTURA ZASIEWÓW W POLSCE:
Zboża ogółem: 73%
Zboża podstawowe: 70%
Ziemniaki 5%
Rzepak 7%
Pastewne 7,6%
ŚREDNIE PLONY W POLSCE 1HA W DTHA:
ROŚLINY 2008
Zboża 32,2
-pszenica 40,7
-żyto 24,7
-jęczmień 30,0
Ziemniaki 191
Buraki 465
Rzepak 27,3

Zużycie nawozów mineralnych lub chemicznym oraz wapniowych
NPK-> 133kgha
CA-> 39kgha
Zużycie środków chemicznych (pestycydów) na 1ha gruntów ornych i sadów wynosi 1,25 kg substancji aktywnej (s.a.)

Ilośc zwierząt w Polsce:
5,5 mln sztuk bydła
16 mln sztuk trzody chlewnej

Wydajnośc mleczna od 1 krowy to 4300 litrów na rok.

Świat Europa UE Polska
1)Użytki rolne w tym: 37 30 43,7 51,7
GO 10,5 12,8 23,3 38,7
TUZ 25,5 16,5 17 10,1
Sady 1 0,7 3,4 1,1
Inne 1,8
2)Lasy 30 32,5 35 29,6
3)Pozostałe 33 37,5 21,3 18,7

Dodaj swoją odpowiedź