wymień i opisz krótko sposoby konserwacji żywności

wymień i opisz krótko sposoby konserwacji żywności
Odpowiedź

Obróbka cieplna -powoduje zabicie mikroorganizmów  Suszenie -brak wody uniemożliwa drobnoustrojom rozwój  Chłodzenie lub mrożenie -czynności życiowe bakterii sa zahamowane  Liofilizacja-usuwanie wody z zamrożonego produktu  Peklowanie -w celu przedłużenia daty ważności produktu  Zakwaszenie -w kwaśnym środowisku bakterie produkujące toksyny nie mogą się rozwijać Kiszenie  Mam nadzieję,że pomogłem :) 

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

1. Wymień i opisz(krótko) sposoby konserwacji żywności. 2.Funkcje wody(8) PROSZE O POMOC!!!!!!!!!!!!! DAM NAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1. Wymień i opisz(krótko) sposoby konserwacji żywności. 2.Funkcje wody(8) PROSZE O POMOC!!!!!!!!!!!!! DAM NAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...

Chemia

1. WYMIEŃ I OPISZ(KRÓTKO) SPOSOBY KONSERWACJI ŻYWNOŚCI. 2. FUNKCJE WODY. (8)  PROSZĘ O POMOC!!!!!!!!!! DAM NAJ!!

1. WYMIEŃ I OPISZ(KRÓTKO) SPOSOBY KONSERWACJI ŻYWNOŚCI. 2. FUNKCJE WODY. (8)  PROSZĘ O POMOC!!!!!!!!!! DAM NAJ!!...

Chemia

1. Wymień i opisz(krótko) sposoby konserwacji żywności. 2.Funkcje wody(8) PROSZE O POMOC!!!!!!!!!!!!! DAM NAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1. Wymień i opisz(krótko) sposoby konserwacji żywności. 2.Funkcje wody(8) PROSZE O POMOC!!!!!!!!!!!!! DAM NAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...