1. Wymień i opisz(krótko) sposoby konserwacji żywności. 2.Funkcje wody(8) PROSZE O POMOC!!!!!!!!!!!!! DAM NAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1. Wymień i opisz(krótko) sposoby konserwacji żywności. 2.Funkcje wody(8) PROSZE O POMOC!!!!!!!!!!!!! DAM NAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedź

1.Suszenie-usuwa z potraw taką ilość wody aby uniemożliwić rozwój mikroorganizmów psujących żywność.                                                                  Solenie-dodawanie soli do potraw przeciwdziała powstaniu mikroorganizmów.   Wysokie ciśnienie-potrawy są specjalnie pakowane i umieszczane w urządzeniu wysokociśnieniowym.Giną wtedy bakterie,grzyby,pleśń.                     Pasteryzacja-krótkotrwałe podwyższenie temperatury do 60-75 stopni,które niszczy mikroorganizmy.                              2.Rozpuszczanie pokarmu oraz jego transport,wchłanianie pożywienia z jelit i odżywianie komórek,usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii,udział w reakcjach biochemicznych,regulacja temperatury,zwilżanie błony śluzowej                                                            

1.Suszenie-usuwa z potraw taką ilość wody aby uniemożliwić rozwój mikroorganizmów psujących żywność.                                                                  Solenie-dodawanie soli do potraw przeciwdziała powstaniu mikroorganizmów.   Wysokie ciśnienie-potrawy są specjalnie pakowane i umieszczane w urządzeniu wysokociśnieniowym.Giną wtedy bakterie,grzyby,pleśń. 

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

1. WYMIEŃ I OPISZ(KRÓTKO) SPOSOBY KONSERWACJI ŻYWNOŚCI. 2. FUNKCJE WODY. (8)  PROSZĘ O POMOC!!!!!!!!!! DAM NAJ!!

1. WYMIEŃ I OPISZ(KRÓTKO) SPOSOBY KONSERWACJI ŻYWNOŚCI. 2. FUNKCJE WODY. (8)  PROSZĘ O POMOC!!!!!!!!!! DAM NAJ!!...

Chemia

1. Wymień i opisz(krótko) sposoby konserwacji żywności. 2.Funkcje wody(8) PROSZE O POMOC!!!!!!!!!!!!! DAM NAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1. Wymień i opisz(krótko) sposoby konserwacji żywności. 2.Funkcje wody(8) PROSZE O POMOC!!!!!!!!!!!!! DAM NAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...