1.Suszenie-usuwa z potraw taką ilość wody aby uniemożliwić rozwój mikroorganizmów psujących żywność. Solenie-dodawanie soli do potraw przeciwdziała powstaniu mikroorganizmów. Wysokie ciśnienie-potrawy są specjalnie pakowane i umieszczane w urządzeniu wysokociśnieniowym.Giną wtedy bakterie,grzyby,pleśń. Pasteryzacja-krótkotrwałe podwyższenie temperatury do 60-75 stopni,które niszczy mikroorganizmy. 2.Rozpuszczanie pokarmu oraz jego transport,wchłanianie pożywienia z jelit i odżywianie komórek,usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii,udział w reakcjach biochemicznych,regulacja temperatury,zwilżanie błony śluzowej
1.Suszenie-usuwa z potraw taką ilość wody aby uniemożliwić rozwój mikroorganizmów psujących żywność. Solenie-dodawanie soli do potraw przeciwdziała powstaniu mikroorganizmów. Wysokie ciśnienie-potrawy są specjalnie pakowane i umieszczane w urządzeniu wysokociśnieniowym.Giną wtedy bakterie,grzyby,pleśń.
1. WYMIEŃ I OPISZ(KRÓTKO) SPOSOBY KONSERWACJI ŻYWNOŚCI. 2. FUNKCJE WODY. (8) PROSZĘ O POMOC!!!!!!!!!! DAM NAJ!!
1. WYMIEŃ I OPISZ(KRÓTKO) SPOSOBY KONSERWACJI ŻYWNOŚCI. 2. FUNKCJE WODY. (8) PROSZĘ O POMOC!!!!!!!!!! DAM NAJ!!...
1. Wymień i opisz(krótko) sposoby konserwacji żywności. 2.Funkcje wody(8) PROSZE O POMOC!!!!!!!!!!!!! DAM NAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1. Wymień i opisz(krótko) sposoby konserwacji żywności. 2.Funkcje wody(8) PROSZE O POMOC!!!!!!!!!!!!! DAM NAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...