Kuchnia Wloska
Kuchnia Włoska
Kuchnia Włoska jest jedną z najbardziej znanych na świecie. Italia to nie tylko spaghetti i pizza. We Włoszech możne Was zaskoczyć ogromne bogactwo potraw z mięsa, ryb, jarzyn i ryżu, a także różnorodność surówek, serów, owoców i win. Wszystko to z dodatkiem aromatycznych ziół i oliwy.
Trzeba też pamiętać, że oprócz dań znanych w całym kraju, każdy region ma swoje specjalności. Od północy kraju gdzie królują dania mięsne, pizze, zapiekanki, makarony i sery przez Włochy Środkowe aż na południe kuchnia zmienia się coraz bardziej na śródziemnomorską. Czym bardziej na południe tym więcej stosuje się owoców morza i oliwy z oliwek jako dodatku do każdego prawie dania. Pamiętajcie jednak, że jedzenie we Włoszech musi być nie tylko smaczne, ale i ładnie podane o właściwej porze. Pory posiłków są dla Włochów rzeczą prawie świętą. Śniadanie (najczęściej kawa i rogalik), drugie śniadanie, obiad, który zazwyczaj składa się z dwóch dań i deseru oraz bardzo obfita ? jak dla innych narodowości ? kolacja, wszystko to podane o właściwych porach, stanowi we Włoszech rytuał, którego nie można złamać.
Tradycyjny posiłek włoski, podawany w sposób bardziej uroczysty (nie na co dzień) zaczyna się od przystawki, którą mogą być sery, wędliny, sałata, ale też dania bardziej skomplikowane, takie jak np. suflety. Następnie podawane są kolejne dwa dania. Na pierwsze makaron, ryż, ewentualnie zupa, na drugie mięso lub rybę z rusztu, a do nich gotowane jarzyny na gorąco lub zimno albo sałatki. Często stosowanym dodatkiem do potraw jest ser parmezan używany również na etapie przygotowywania potraw. Zwieńczeniem posiłku jest deser. Może on być pożywny lub bardzo prosty ( np. świeży owoc). Szczególne miejsce wśród deserów zajmują lody i sorbety Dla tych, którzy cenią sobie tradycję polecamy pizze i makarony.