Cukry, kwasy, makro i mikroelementy.

Biosfera-przestrzeń w której żyj organizmy żywe. Pierw wyst. w największ. il.w powietrzu:N 78, O 21, CO2 0,5, Ar 0,05. skorupie ziem: O-49,5 Si-23,5, Al.-7,5, Fe-5,1,Ca-3,4, Na-2,6,K-2,4,Mg-1,9, inne-2,7 r.wodnym-Ca, Mg, Na, O,H, organizmie:O-51,1,C-40,H-6,6,N-0,7,inne-1,2. Przykłady na jednoć przyr. ożyw i nieożyw:te same pierw. które i w org. i w skorupie ziems. Makroelementy: O, C, H,N,Ca,K, Na,Mg, Cl,P,S. Mikro:Fe,I,F,Cu,Zn,Mn,B,V,Mo,Co,Se.Kryterium podz. pierw.na mikro i makroel-od proc udziału w suchej masie organizmu. Znaczenie makro-O-proces oddychania, C-buduje org, N-składnik białek i kwasów nukleinowych, Ca-buduje szkielet, S-wchodzi w skład białek budujcych włosy, paznokcie kopyta.Na i K-występ. w dużych il. gospodaruj wod w org zwiększajc jej wchłanianie i wydalanie. Makro występ w: Ca-mleko,przetwory, szpinak,fasola. S-mięso,wtroba,jajka,ser ż.K-fasola ,ziemn,mięso, wtr, pomidory,mka pszenna razowa Na-ser ż i b.wtroba jaja,sól kuch.N-jaja. Znaczenie mikro-Fe-składnik hemoglobiny, proces utleniania jako składnik enzymów, wytwaranie chlorofilu, F-zapobiega próch, występuje w szkielecie, I-skład hormonów tarczycy, które kontroluj przem. materii. Zw.chem.wchodz.w skład org: woda, sole min(chlorek sodu,węglan wapnia,tlenek krzemu) zw.org. (cukrowce, tłuszczowce, białka ,kwasy nukleinowe)Sposoby zakłucania obiegu wód: regulacja rzek, osuszanie pól, wyrb lasów, zużycie wody przez zakł. przem. Podział cukrowców: proste (glukoza, fruktoza) i złożone (dwucukry: sacharoza; wielocukry: skrobia, glikogen ,celuloza ,chityna)Gdzie występuj: glukoza-owoce, sacharoza: cukier do słodzenia, skrobia: ziemniaki, glikogen: grzyby, sinice, zwierzęta, celuloza: błonnik,ciany kom.rolin, chityna: pancerniki, stawonogi, ciany kom grzybów. Tłuszcze zbudowane s z C,H i małej iloci O. Przykłady tłuszczów ro: nasiona oleiste np.słonecznik ,len,mak,margaryna. zwierzęce: tkanka tłuszczowa zwierzt zimnych wód (foka,mors) tkanka podskórna, masło, smalec, łuj,tran. Znaczenie tłuszczów: nie rozp. się w wodzie, zw. wysoko kaloryczne w czasie utleniania powst.duże iloci energii, mat .zapasowy. Białka zb. s z: C,H,O,N,S.z tych pierw. powstaj aminokwasy. Rola białek: składnik budulcowy,ródło energii, enzymy trawienne, przeciwciała. DNA-kwas dezoksyrybonukleinowy RNA-k. rybonukleinowy. Kwasy nuk. Występuj w jdrze kom. Pełni funkcje w przekazywaniu cech organizmom potomnym w procesie rozmnażania. Gen-stanowi jedn. substancji dziedzicznej. W sensie chem. jest to fragment kwasu dezoksyrybonukleinowego. Pod kontrol charakterystycznych dla każdego gatunku genów odbywa się synteza białek w każdym organizmie potomnym.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu



Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...

Biologia

Składniki pokarmowe.

WITAMINY - (vita - życie)

Są to złożone związki chemiczne, bardzo potrzebne ludzkiemu organizmowi, który jednak nie jest w stanie ich sam wyprodukować. Mikroelementy, albo pierwiastki śladowe, są to pierwiastki chemiczne, bez któr...

Biologia

Odżywianie się człowieka

Odżywianie

Jest to pobieranie przez organizm z otaczającego środowiska różnorodnych substancji, zwanych pokarmowymi i uzyskiwanie z nich związków potrzebnych ciała oraz wytwarzania energii.
Energia
Pierwotnym źródłem ca�...

Biologia

Białka, węglowodany, witaminy

Bialka - dietetyka, bialka sa jednym z najwazniejszych skladników pokarmowych. Organizm czlowieka zawiera okolo 65% wody, 20% bialek, 10% tluszczów, 1% weglowodanów i 4% skladników mineralnych. Bialka stanowia podstawowy material budulcowy wszys...

Pedagogika

Biomedyka-pytania i odpowiedzi egzaminacyjne

1. Wyjaśnij pojęcie rozwoju ontogenetycznego.
Rozwój ontogenetyczny to proces rozwoju organizmu od momentu zapłodnienia komórki jajowej przez plemnik do chwili śmierci osobnika. Stanowi on łańcuch kolejno po sobie następujących ogniw p...