Budowa i funkcje łodygi - notatka.
Funkcje łodygi:
- utrzymuje w odpowiednim położeniu pozostałe części pędu
- umożliwia przepływ wody z solami mineralnymi do korzeni liści, kwiatów i owoców
- transportuje produkty fotosyntezy z liści do pozostałych części rośliny
- niekiedy służy do rozmnażania wegetatywnego
Rodzaje łodyg:
- zielne - są nietrwałe i obumierają jesienią
- zdrewniałe - są trwałe
Budowa zewnętrzna łodygi:
Na szczycie jej znajduje sie pąk wierzchołkowy. Słada się on ze stożka wzrostu oraz zawiązków liści i pędów bocznych. Łodyga składa się również z międzywęźla czyli bezlistnego odcinka łodygi, węzła czyli miejsca osadzienia liści oraz pąkow bocznych i pąka bocznego czyli zawiązka liści lub odgałęzień bocznych.
Budowa wewnętrzna łodygi:
- skórka - dzięki woskowatej substancji utrudnia parowanie wody z powierzchni liścia
- kora pierwotna - jej zewnętrzną część stanowi tkanka wzmacniająca
- walec osiowy - jego centralna część to rdzeń, która jest wypełniona miękiszem
- wiązki tkanki przewodzącej
- miazga - umożliwia ona przyrost rośliny na grubość
Przekształcenia łodyg:
- bulwy; ziemniaki
- kłącza; imbir, rabarbar, konwalia
- rozłogi; poziomki
- ciernie; sliwa tarnina
- łodygi czepne; winogrona