Podstawy żywienia -mleko ludzkie,zwierzęce,karmienie kobiet w ciazy,karmienie niemowlat

Mleko ludzkie-poczatkowo wydziela się siara i jest zolty kolor,alkaliczne,wieksza gęstość.Pokarm wydzielany pozniej zawiera wiecej bialka,duzo przeciwcaial,nabywanie odporności,ma wlasciwa temperature,zawsze swieze i bez bakterii.Mleko zwierzęce-3xwiecej bialka niż w m.ludzkim,mniej tluszcu zawiera,mniej weglowodanow, posiada wiecej wapnia.Dziecko 1-3latka:a)liczba posiłków 4/dobe.b)bialko-pokrywac 15% zapatrz.energetycznego,-stosunek b.roslinnych a zwierzęcych wynsi 3:2 czyli 60% b.zwierzece.c)tluszcze-pokrywac mniej niż 25% i nie wiecej niż 30%calkowitej energi.-NNKT dostarczac około 4-6%.-po ukończeniu 2roku należy ograniczyc ilościowo tl. zawierające nasycone kwasy tl.(10%energi),-nie stosowac tl.utwardzanych tj.margaryny twarde.d)węglowodany-powinny stanowic 75% dziennego zapotrzeb.-glownie produkty zbozowe,e)suche nasiona straczkowe wprowadza się pod koniec 2roku poprzez podawanie wywaru lub puree z zielonego groszku.f)w dziennej racji pokarmowej powinna znaleźć się duza ilość warzyw i owocow,produkty zbozowe,chude mieso(drob),ryby,miękkie margaryny i maslo.Czego nie powinna jesc kobieta ciezarna:-nie można zmniejszyc pokarmu,-robic gloduwek,-unikanie potraw i produktow ciężkostrawnych takich jak:rośliny straczkowe,tłuste miesa,swieze pieczywo,potraw duszonych w dużej ilości tluszczu oraz potraw wywołujące wzdęcia,-unikanie ostrych przypraw,mocnej herbatyi kawy,-napoje alkoholowe nie powinno się mogole spożywać oraz zakaz palenia papierosow,-z umiarem jesc cukier,ciastka i inne słodycze bo powoduje nadmierne tycie.Czego nie powinny jesc kobiety karmiace:-może jesc wszystko to co nie szkodzi jej i dziecku,-nie przekraczac potrzeb organizmu bo powoduje to tycie,-nie można jesc ostrych przypraw,pic alkoholu,palic papierosow,kawy i mocnej herbaty.Spozywanie tluszczy osob starszych,czym grozi niedobor:-ograniczenie spozywania tluszczy bo powoduje miazdzyce,-niedopuscic do niedoboru wapnia,-powinni jesc tylko potrawy gotowane.Ciala odpornościowe:aminokwasy(lizyna,leucyna,
metionina,izoleucyna,walina,fenyloalanina,tryptofan,histydyna,treonina)mikroelementy,witaminy,makroelementy.

Dodaj swoją odpowiedź