Kwasy
Cząsteczka kwasu składa się z wodoru i reszty kwasowej. Kwasy dzieli się na tlenowe i beztlenowe.
Wyróżniamy kwasy:
- azotowy(III) HNO2
- azotowy(V) HNO3
- siarkowy(IV) H2SO3
- siarkowy(VI) H2SO4
- węglowy(IV)H2CO3
- fosforowy(V)H3PO4
- chlorowodorowy (solny) HCl
- siarkowodorowy H2S
Kwasy tlenowe otrzymujemy w reakcji bezwodnika kwasowego z wodą.
BEZWODNIK KWASOWY + WODA = KWAS TLENOWY
Kwasy beztlenowe otrzymujemy poprzez połączenie wodoru z odpowiednim niemetalem w wyniku czego powstaje gaz, następnie poprzez rozpuszczenie gazu w wodzie.
Dysocjacja elektrolityczna jest to rozpad na jony – kation i aniony. Aby doszło do dysocjacji koniecznym warunkiem jest: woda i rozpuszczalność w niej. Wszystkie kwasy b. dobrze rozpuszczają się w wodzie, czyli ulegają dysocjacji.
Charakterystyka kwasów.
Kwas azotowy (III)
- słaby, nietrwały, bezbarwna ciecz
- stosuje się go w medycynie
Kwas azotowy (V)
- żrący, mocny, dymiący
- stosuje się go do wykrywania białek, w medycynie, przy produkcji materiałów wybuchowych i barwników.
Kwas siarkowy(VI)
- ciecz o duszącej woni, średniej mocy, tworzy sole
- stosuje się go w produkcji papieru, oleju, jest środkiem dezynfekującym
Kwas siarkowy(VI)
- żrąca, bezbarwna, mocna ciecz
- stosuje się go w produkcji barwników i materiałów wybuchowych, w medycynie
Kwas węglowy
- słaba, nietrwała ciecz
- stosuje się go przy produkcji napojów gazowanych
Kwas fosforowy
- białe, słabe ciało stałe, dobrze rozpuszcza się w wodzie
- stosowany do produkcji nawozów sztucznych, leków, w przemyśle spożywczym, składnik coca coli
Kwas solny
- bezbarwna, mocna, żrąca ciecz
- stosuje się go w lutnictwie, przemyśle cukierniczym, w produkcji barwników, tworzyw sztucznych, narkotyków
Kwas siarkowodorowy
- bezbarwny, słaby gaz o silnej woni
- stosowany do produkcji kwasu siarkowego, składnik wód mineralnych
Wskaźniki to substancje chemiczne które informują nas o odczynie roztworu- kwaśnym, obojętnym lub zasadowym.
Przykłady wskaźników:
a) naturalnych
- herbata
- sok z buraków, czerwonej kapusty, borówek
- lakmus
b) sztucznych
- oranż metylowy
- papierek uniwersalny (wskaźnikowy)
Kwasy znane z życia codziennego:
- kwas cytrynowy
- kwas mlekowy
- kwas mrówkowy
- kwas szczawiowy
- polopiryna c
- witamina c
- pepsyna
- kwas akumulatorowy
- kwas żołądkowy
Przyczynami kwaśnych deszczy są:
- spalanie węgla i ropy naftowej zanieczyszczonej różnymi tlenkami,
- przede wszystkim człowiek.
Skutkami kwaśnych opadów są:
- zakwaszenie gleby,
- wyginięcie niektórych gatunków fauny i flory,
- choroby, alergie,
- korozje,
- zanieczyszczenie ogólne powietrza
Sposoby zapobiegania i ochrony przed opadami:
- monitoring badania ilości kwasów w powietrzu,
- zmiana środków transportu
- filtry na kominy,
- zmiana sposobu ogrzewania:
a) słoneczne
b) wiatrem
c) elektrownie wodne