Kuchnia amerykańska

Kuchnia amerykańska
Kuchnię amerykańską ukształtowały sposób odżywiania się plemion indiańskich, przepisy kulinarne, które przywieźli ze sobą emigranci
z Europy i Chin oraz kuchnia afrykańskich niewolników.
Tradycyjne potrawy amerykańskie są ciężkostrawne i kaloryczne – prawdziwe jedzenie pionierów oraz kolonizatorów. Kiedyś miały one charakter bardziej europejski, ale z czasem zaczęto do nich dodawać trzy czynniki: kukurydzę i fasolę.
Pierwsza prawdziwa amerykańska książka kucharska powstała pod koniec XVIII w.
i liczyła zaledwie 130 stron. Z czasem kuchnia amerykańska zaczęła czerpać wzory z przepisów kulinarnych całego świata, dostosowując je do miejscowych warunków.
Amerykański dzień składa się z trzech głównych posiłków śniadanie, lunchu i obiadu, jadanego
w porze europejskiej kolacji.

Śniadanie

Amerykańskie śniadania są bardzo obfite
i urozmaicone. Na początek szklanka zimnego soku owocowego lub połówka grejpfruta, a potem tzw. Cereals - płatki mączne lub zbożowe. Popularne są też gorące naleśniki z pszennej lub kukurydzianej mąki, polane syropem klonowym. Można również zjeść ciepłe danie, np. jajka z szynką lub bekonem. Na końcu podawana jest kawa ze śmietanką, bułki, ser
i wędlina.

Lunch

Kolejnym posiłkiem jest lunch, spożywany zwykle
w południe i traktowany jako przekąska. Lunch jada się zwykle w restauracji lub cafeterii. Amerykanie jedzą zazwyczaj sandwicze. Nazwa ta ma dość rozległe znaczenie - może to być hamburger, plaster szynki, piersi indyka lub duży befsztyk na chlebie. Lunch kończy się ciastem i filiżanką kawy. Domowe lunche to przeważnie dania zimne – przeważnie kawałek mięsa
z warzywami.


Kolacja, czyli obiad

Podstawowym posiłkiem w Stanach Zjednoczonych jest obiad, jedzony jednak w porze europejskiej kolacji, który składa się z co najmniej trzech gorących dań.
W dni świąteczne obowiązują specjalne dania. Świętem, związanym tradycyjnie z obfitym jedzeniem jest Wielkanoc. W dniu tym podaje się na obiad szynkę po wirginijsku. Nowy Rok wita się pieczonym indykiem lub homarami. Ważnym świętem jest dzień urodzin Lincolna. W tym dniu obowiązuje uroczysty lecz skromny obiad, przywołujący na pamięć purytańskie obyczaje. Podaje się więc czysty rosół, a potem zapiekaną z boczkiem fasolkę po bostońsku. W Święto Dziękczynienia głównym punktem posiłku jest wymyślna zupa i pieczony indyk oraz placek z dyni. Wszystkie uroczystości rodzinne uświetniane są ciastami, zazwyczaj jest to cake, czyli tort domowej roboty. W Dzień Niepodległości organizuje się barbecue.

Podczas spotkań typu barbecue najważniejsze jest żeby goście czuli się swobodnie i dobrze się bawili. W roli gospodarza występuje pan domu - przyprawia, smaży potrawy i przekłada je na talerze. Jeśli jednak gościom sprawia przyjemność przyrządzanie potrawy, gospodarz rozpoczyna "ceremonię", a później goście sami bawią się przyprawianiem i pieczeniem. Obok paleniska ustawia się specjalne przyprawy do potraw
z grilla, sól czosnkową, paprykę mieloną, musztardę gruboziarnistą, zielony i czarny pieprz w ziarnkach albo świeżo zmielony. Przyprawianiem potraw jest pewnego rodzaju rytuałem, który nadaje przyjęciu swoisty charakter.

Dodaj swoją odpowiedź
Elektrotechnika

Czym się charakteryzuje kuchnia amerykańska?

Czym się charakteryzuje kuchnia amerykańska?...

Język polski

kuchnia Australijska i amerykańska : posiłki , słynne potrawy i produkty pliska na dzisiaj jeszcze po polsku napisać pliska .... nasza pani nam kazała tak zrobić a ja nie mam zielnego pojęcia o tym pliska dam najjjjjj <3 :*

kuchnia Australijska i amerykańska : posiłki , słynne potrawy i produkty pliska na dzisiaj jeszcze po polsku napisać pliska .... nasza pani nam kazała tak zrobić a ja nie mam zielnego pojęcia o tym pliska dam najjjjjj <3 :*...