Kuchnia amerykańska
Kuchnia amerykańska
Kuchnię amerykańską ukształtowały sposób odżywiania się plemion indiańskich, przepisy kulinarne, które przywieźli ze sobą emigranci
z Europy i Chin oraz kuchnia afrykańskich niewolników.
Tradycyjne potrawy amerykańskie są ciężkostrawne i kaloryczne – prawdziwe jedzenie pionierów oraz kolonizatorów. Kiedyś miały one charakter bardziej europejski, ale z czasem zaczęto do nich dodawać trzy czynniki: kukurydzę i fasolę.
Pierwsza prawdziwa amerykańska książka kucharska powstała pod koniec XVIII w.
i liczyła zaledwie 130 stron. Z czasem kuchnia amerykańska zaczęła czerpać wzory z przepisów kulinarnych całego świata, dostosowując je do miejscowych warunków.
Amerykański dzień składa się z trzech głównych posiłków śniadanie, lunchu i obiadu, jadanego
w porze europejskiej kolacji.
Śniadanie
Amerykańskie śniadania są bardzo obfite
i urozmaicone. Na początek szklanka zimnego soku owocowego lub połówka grejpfruta, a potem tzw. Cereals - płatki mączne lub zbożowe. Popularne są też gorące naleśniki z pszennej lub kukurydzianej mąki, polane syropem klonowym. Można również zjeść ciepłe danie, np. jajka z szynką lub bekonem. Na końcu podawana jest kawa ze śmietanką, bułki, ser
i wędlina.
Lunch
Kolejnym posiłkiem jest lunch, spożywany zwykle
w południe i traktowany jako przekąska. Lunch jada się zwykle w restauracji lub cafeterii. Amerykanie jedzą zazwyczaj sandwicze. Nazwa ta ma dość rozległe znaczenie - może to być hamburger, plaster szynki, piersi indyka lub duży befsztyk na chlebie. Lunch kończy się ciastem i filiżanką kawy. Domowe lunche to przeważnie dania zimne – przeważnie kawałek mięsa
z warzywami.
Kolacja, czyli obiad
Podstawowym posiłkiem w Stanach Zjednoczonych jest obiad, jedzony jednak w porze europejskiej kolacji, który składa się z co najmniej trzech gorących dań.
W dni świąteczne obowiązują specjalne dania. Świętem, związanym tradycyjnie z obfitym jedzeniem jest Wielkanoc. W dniu tym podaje się na obiad szynkę po wirginijsku. Nowy Rok wita się pieczonym indykiem lub homarami. Ważnym świętem jest dzień urodzin Lincolna. W tym dniu obowiązuje uroczysty lecz skromny obiad, przywołujący na pamięć purytańskie obyczaje. Podaje się więc czysty rosół, a potem zapiekaną z boczkiem fasolkę po bostońsku. W Święto Dziękczynienia głównym punktem posiłku jest wymyślna zupa i pieczony indyk oraz placek z dyni. Wszystkie uroczystości rodzinne uświetniane są ciastami, zazwyczaj jest to cake, czyli tort domowej roboty. W Dzień Niepodległości organizuje się barbecue.
Podczas spotkań typu barbecue najważniejsze jest żeby goście czuli się swobodnie i dobrze się bawili. W roli gospodarza występuje pan domu - przyprawia, smaży potrawy i przekłada je na talerze. Jeśli jednak gościom sprawia przyjemność przyrządzanie potrawy, gospodarz rozpoczyna "ceremonię", a później goście sami bawią się przyprawianiem i pieczeniem. Obok paleniska ustawia się specjalne przyprawy do potraw
z grilla, sól czosnkową, paprykę mieloną, musztardę gruboziarnistą, zielony i czarny pieprz w ziarnkach albo świeżo zmielony. Przyprawianiem potraw jest pewnego rodzaju rytuałem, który nadaje przyjęciu swoisty charakter.