Zabezpieczenie zakładu gastronomicznego przed szkodnikami żywności i ich zwalczanie
1.Do szkodników żywności należą żywe oganizmy,niepożądane w miejscach magazynowania lub produkowania żywności i środków spożywczych.
2.Środki spożywcze,w których bytują szkodniki,mają zmieniony wygląd oraz zapach i nie nadają się do spożycia.
3.Wiele owadów i gryzoni to grupa szkodników sanitarnych,ze względu na zdolność przenoszenia chorobotwórczych bakterii,wirusów,grzybów i pleśni.
4.Każdy zakład musi przestrzegać procedur określających zasady skutecznej ochrony przed szkodnikami żywności.
5.W praktyce powszechnie stosuje się zabiegi chemiczne - dezynsekcję do zwalczania owadów i deratyzację do zwalczania gryzoni.
6.Mucha domowa -najbardziej pospolity gatunek owadów,nieodłącznie towarzyszy człowiekowi i ziwierzętom domowym.
7.System zapobiegawczy zwalczania much to likwidacja miejsc ich wylędu przez częste usuwanie odpadów i gnijących substancji organicznych.
8.System wyniszczający - zwalczanie postaci dorosłych,uskrzydlonych,środkami cemicznymi lub fizycznymi.Do szybkiego zwalczania - w pomieszczeniach - najbardziej skuteczne są środki aerozolowe.
9.Lepsze efekty daje opryskiwanie powierzcni płynnymi preparatami środków owadobójczyc.
10.Do zwalczania much stosuje sie też lampy owadobójcze.Podczas użytkowania lamp należy przestrzegać następujących zasad:
- nie powinno się ich instalować naprzeciwko okien
- najwłaściwsze dla lamp są zacienione miejsca wzdłuż dróg przedostawania się owadów do zakładu
- winny być zamontowane na wysokości ok 2 m
- nie powinny znajdować się przy stanowiskach produkcyjnych
- świetlówki w lampach powinny być wymieniane co 12 m-cy,najlepiej na wiosnę
11.Karczany namnażają się w cieple,wilgosi i brudzie.Z tych względów są zaliczane do szkodników sanitarnych.
12.Nie wolno wykonywać dezynsekcji w czasie produkcji.Zabieg powtarza się co kilka tygodni,aż do całkowitej likwidacji karaczanów.Między zabiegami należy stosować pułapki klejowe z przynętą pokarmową w pobliżu miejsc,gdzie gnieżdżą się owady.
13.Do najpospolitszyc gryzoni myszowatych należą myszy polne i domowe oraz szczury.
14.Budynki powinny być szczelne konstrukcyjnie,aby uniemożliwić przedostanie się gryzoni.
15.Planowane i zorganizowane zwalczanie gryzoni nazywa się deratyzacją.
16.Obowiązujące w Polsce przepisy sanitarne satnowią,że wszystkie zakłady żywieniowo-żywnościowe muszą mieć procedury określające zasady ochrony przed szkodnikami.Ten obowiązek obejmuje również zakłady gastronomiczne.Procedury powinn uwględniać:
- przedsiębiorstwo usługowe,które wykonuje w zakładzie dezynsekcję i deratyzację na podstawie stałej umowy
- terminy wykonywania zabiegów i nazwy używanych środków chemicznych
- osobę odpowiedzialną w zakładzie za wykładanie trutek na owady i gryzonie oraz użytkowanie lamp owadobójczych
- obowiązki pracowników w walce ze szkodnikami