dlaczego gdy zbyt długo gotujemy ziemniaki w wodnym roztworze soli kuchennej,a część wody wyparuje z garnka,ziemniaki stają się bardzo słone.Dlaczego tak się dzieje?

dlaczego gdy zbyt długo gotujemy ziemniaki w wodnym roztworze soli kuchennej,a część wody wyparuje z garnka,ziemniaki stają się bardzo słone.Dlaczego tak się dzieje?
Odpowiedź

Kiedy zjesz surowego ziemniaka to możesz się zatruć, a nawet doprowadzić do śmierci :( Ziemniaki gotuje się długo żeby wszystkie takie szkodliwe substancje wyparowały ;)  A sól to dodaje smaku ;)

ponieważ jak gotujesz ziemniaki to zwykle wylewasz wodę więc nie są słone a kiedy woda wyparuje sól osadza się na ziemniakach

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

Gdy zbyt długo gotujemy ziemniaki w wodnym roztworze soli kuchennej, a część wody wyparuje z garnka, ziemniaki stają się bardzo słone. Dlaczego tak się dzieje?

Gdy zbyt długo gotujemy ziemniaki w wodnym roztworze soli kuchennej, a część wody wyparuje z garnka, ziemniaki stają się bardzo słone. Dlaczego tak się dzieje?...