Kiedy długo gotujemy ziemniaki i część wody paruje ziemniaki stają się bardzo słone ponieważ im mniej jest wody sól jest bardziej wyczuwalna.im mniej jest rozpuszczalnika tym bardziej wyrównuje się ilość składników mieszaniny.Licze na na :)
odp Gdy zbyt długo gotujemy ziemniaki w wodnym roztworze soli kuchennej, a część wody wyparuje z garnka, ziemniaki stają się bardzo słone gdyż jak wyparuje woda zmniejsza się jej automatycznie ilość a co za tym idzie zwiększa się stężenie soli w garnku , w związku ze zjawiskiem osmozy woda będzie napływać do ziemniaka( hipoosmoza ) i wyczuwalne będzie to w postaci słonego smaku . ------------------------------------------------------------------------------------------------
dlaczego gdy zbyt długo gotujemy ziemniaki w wodnym roztworze soli kuchennej,a część wody wyparuje z garnka,ziemniaki stają się bardzo słone.Dlaczego tak się dzieje?
dlaczego gdy zbyt długo gotujemy ziemniaki w wodnym roztworze soli kuchennej,a część wody wyparuje z garnka,ziemniaki stają się bardzo słone.Dlaczego tak się dzieje?...