Dieta lecznicza i jej rola w procesie żywienia ludzi chorych

Dieta lecznicza i jej rola w procesie żywienia ludzi chorych

Era XXI w. to bardzo wysoko rozwinięty okres w naszych dziejach. Przyniosła nam wiele ułatwień związanych z naszym codziennym życiem, ale także wpłynęła i wpływa na nasze zdrowie negatywnie. Poprzez nieprawidłowy tryb życia, złe przyzwyczajenia żywieniowe a także inne czynniki zewnętrzne zaczyna nam dokuczać nasz własny organizm. Pojawiają się bóle a w następstwie schorzenia układu pokarmowego jak i szereg innym dolegliwości nadających się pod leczenie farmakologiczne.

W rożnego rodzaju pismach czy też artykułach możemy znaleźć dużo informacji na temat różnego rodzaju diet. Nie są to diety lecznicze ale diety, które mają nam pomóc, w cudowny sposób, uporać się ze zbędnymi kilogramami, potocznie mogą być nazywane ?dietami cud?. Dieta lecznicza ma inne zadanie niż likwidacja nadwagi, ma pomóc nam ukoić bolące nas organy. Można rozróżnić szereg diet leczniczych na które mogą się składać: dieta przy zbyt wysokim ciśnieniu, dieta cukrzycowa, dieta w niedoczynności tarczycy, dieta dla byłej anorektyczki. Ogólnie rzecz biorąc można zdefiniować dietę leczniczą jako dietę zapobiegającą chorobom poprzez spożywanie właściwych produktów ale też typowo dietą w chorobie.
Pierwszym przykładem, który chciałbym omówić jest dieta przy zbyt wysokim ciśnieniu. Nadciśnienie to choroba ludzi jedzących tłusto, dużo, słono i spożywających alkohol. Warto zaznaczyć że znacznie rzadziej występuje u wegetarian. Przy takiej diecie należy ograniczyć spożywanie kawy ponieważ podwyższa ciśnienie, zastępować mięso morskimi rybami takimi jak łosoś czy też halibut- ponieważ zawierają kwasy, które obniżają ciśnienie; dieta powinna być bogata w magnez- czyli produkty takie jak: kasza gryczana, płatki owsiane, muesli oraz ciemne pieczywo są jak najbardziej wskazane; ogólnie należy ograniczyć spożywanie mięsa i wędlin, natomiast zwiększyć spożywanie jogurtów, kefirów, białego sera a co najważniejsze ograniczenie produktów słonych i soli.

Dieta przeciw przeziębieniom jest dietą typowo profilaktyczną, czyli taka która ma nas zabezpieczyć przed typowymi objawami takimi jak katarem, bólem gardła. Ale może być i jest też stosowana ?w chorobie?. Myśląc typowo możemy stwierdzić że nie jest nam potrzebna jest nam dieta na przeziębienie, wystarczy pare tabletek i wszystko będzie dobrze. Niestety nie zdajemy sobie sprawy że tabletki obciążają naszą wątrobę i w krótkim czasie nie będziemy się ustrzegać przed przeziębieniem ale leczyć na wątrobę. W takiej diecie ważne jest spożywanie witaminy C wraz z cynkiem, który reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego. Najlepszym źródłem witaminy C są oczywiście owoce i warzywa, zwłaszcza nać pietruszki, papryka, kiwi oraz cytrusy. Ważne jest aby spożywać je w najmniej przerobiony sposób czyli najlepiej naturalnie, w ten sposób witamina C będzie dłużej w naszym organizmie. Cynk występuje natomiast w orzechach, migdałach oraz rybach. Wato też pomagać naszemu organizmowi w naturalny sposób, duże znaczenie ma odporność a na tą może mieć wpływ: regularna i stała ilość snu, spacery i oczywiście odpowiednie odżywianie się.

Koleją dietą jest dieta którą stosuje się przy bolącej wątrobie. Wątroba jest organem, który oczyszcza nasz organizm z toksycznych produktów przemiany materii. Myśląc logicznie skoro boli nas wątroba a ma ona za zadanie oczyszczanie naszego organizmu, znaczy to że ma za dużo do oczyszczenia i nie daje rady. A więc żeby nie bolała trzeba jej ograniczyć lub najlepiej całkowicie wykluczyć substancje toksyczne, ale najpierw ją oczyścić aby dalej ona mogła oczyszczać nasze ciało. Nasze ciało trzeba oczyścić, w tym celu: przed śniadaniem wypić szklankę wody z sokiem z połowy cytryny, należy ograniczyć lub całkowicie wykluczyć alkohol i papierosy , jeżeli wypije się kawę jednego dnia nie pije się już coli- dawka kofeiny może być zabójcza dla naszej wątroby. Należy ograniczyć spożywanie cukrów np. lodów, i margaryny a jeżeli już to stosować taką o niskiej zawartości tłuszczu. Ważne jest też aby wzbogacić dietę w błonnik. Pamiętać że największymi wrogami wątroby są: alkohol, tłuszcze, papierosy, cukier, tłuszcze, niektóre lekarstwa hormonalne. Dobrze jest tez wypijać 3-4 szklanki wody żurawinowej(naturalnie sporządzonej). Musimy pamiętać że mamy jedną wątrobę, która pracuje cały czas i niekiedy przydałoby jej się trochę wytchnienia w postaci naszego dobrego odżywiania.

Podstawową dietą leczniczą jest dieta lekkostrawna, która z samej nazwy opiera się na lekkim żywieniu, które ma być łatwe w trawieniu. Z takiej diety wyklucza się produkty ciężkostrawne: te które zawierają dużo tłuszczów, te które są wzdymające, ostro przyprawione, oraz tzw. ?ciężkie?, czyli te które długo zalegają w żołądku. Dieta lekkostrawna jest elementem każdej diety leczniczej.

W przypadku tej diety jak i jakiejkolwiek innej ważne jest aby dieta zaspokajała nasze potrzeby energetyczne a składniki które stosuje się w diecie muszą oszczędzać chory narząd. Aby była odpowiednio zróżnicowana i korzystna dla nas samych ważna jest konsultacja z lekarzem i ustalenie odpowiedniej dla nas diety z lekarzem specjalista w tym przypadku lekarzem dietetykiem.

Bibliografia:
/www.poradnikzdrowie.pl
www.cyberdzioucha.net

Dodaj swoją odpowiedź