Owoce świata

Owoce

BANANY - z rodziny Pochodzi najprawdopodobniej z Indyki wschodnich.
Hodowany w różnych gatunkach i odmianach w krajach tropikalnych; owoc jest podstawowym produktem spożywczym tubylców. Do Europy coraz liczniej sprowadzany. Wiele odmian hodowanych nie ma owocu nasion.
Bylica o wzroście drzewa, liście długie, 3-metrowe. Z liści otrzmuje się włókna, zwane manilla, z których wyrabia się papier manilla, używany do wyrobu papieru szmerglowego, z włókien

Plantacja bananów dostarcza owoców przez cały rok. Pień, który wydał owoce, usuwa się, ale tenże pień tworzy wokół siebie odrosty. Część z nich się usuwa, 3-5 zostawia, ale wciąż wyrastają nowe. Każdy po 3-6 miesiącach owocuje.

ANANAS -rodzaj z rodziny ananasowatych, obejmujący 9 gatunków tropikalnych bylin . Najpospolitszy jest ananas jadalny), pochodzący z Ameryki Południowej (z Brazylii).Owoc złotożółty o szyszkowatym kształcie z pękiem liści na szczycie, o wadze 1-5 kg, zawiera słodki aromatyczny miąższ. Owoce są spożywane na surowo lub w postaci, dżemów, soków i kompotów. Z liści produkuje się włókna pina, podobne do jedwabiu, które służą do wyrobu delikatnych tkanin. Nazwa ananas pochodzi od indyjskiego słowa nana - "zapach".Bardzo ważna roślina uprawna. Największe uprawy na Hawajach, Filipinach, Bahamach, Antylach, Florydzie, w Malezji, Chinach.

ARBUZ - roślina roczna z rodziny dyniowatych, pochodząca z Afryki Południowej, uprawiana w ciepłych rejonach na całym świecie. Łodyga płożąca się, o dł. do 4 m, kwiaty żółte. Owoce (jagody o wadze do kilkunastu kg) o miąższu czerwonym, różowym lub żółtym, z grubą skórką (zieloną, żółtą, białą, często marmurkową albo paskowaną), spożywane są gł. na surowo. Z nasion arbuza otrzymuje się olej przemysłowy

POZIOMKA- rodzaj z rodziny różowatych, ponad 50 gatunków bylin z Eurazji i Ameryki. Wytwarzają z dna kwiatowego (kwiat) mięsisty owoc rzekomy z drobnymi nasionami na powierzchni. Dziko rosnąca poziomka pospolita lubi miejsca nasłonecznione na porębach i skrajach lasów. Posiada krótki pęd nadziemny, zebrane w rozetę trójlistkowe liście, wzniesione łodygi kwiatostanów z białymi kwiatami. Owocuje w czerwcu i lipcu. Owoce poziomki dzikiej są pachnące i bardziej aromatyczne od owoców poziomki ogrodowej. Rozmnażanie następuje poprzez wyrastające z kłącza rozłogi, które wytwarzają nowe rośliny. W ogrodach uprawiana jest poziomka ogrodowa, bezrozłogowa, owocująca od wiosny do jesieni. W Polsce najczęściej uprawianymi odmianami poziomki ogrodowej. Niewielkie znaczenie użytkowe mają gatunki: poziomka wysoka i poziomka twardawa


WIŚNIA- rodzaj z rodziny różowatych, ok. 45 gatunków występujących w strefie umiarkowanej półkuli północnej. Drzewa lub krzewy z eliptycznymi liśćmi do 15 cm długości, zwykle opatrzonymi przylistkami, kwiaty białe lub różowe na długich szypułkach, pojedyncze lub zebrane w baldaszki, owocem jest kulisty pestkowiec zawierający kulistą pestkę i soczysty, jadalny miąższ.
W Polsce w stanie naturalnym występują 2 gatunki: wiśnia karłowa, zwana również wisienką stepową, rosnąca na nielicznych stanowiskach na wyżynach południowych, gatunek prawnie chroniony, oraz wiśnia ptasia, nazywana popularnie czereśnią lub trześnią, duże drzewo występujące w lasach liściastych i mieszanych, głównie w południowej części Polski. Owoce wiśni spożywane są na surowo i stanowią doskonały surowiec do przetwórstwa. Dotyczy to szczególnie odmian posiadających kwaśne owoce i intensywnie czerwony sok. Wyrabia się z nich soki, konfitury, kompoty, dżemy, wina, nalewki, likiery i różne wyroby cukiernicze. Wiśnie zawierają kwas jabłkowy, cytrynowy, mangan i jod.

TRUSKAWKA - poziomka ananasowa bylina z rodzaju poziomka, powstała w połowie XVIII w. ze skrzyżowania pochodzącej z Wirginii poziomki wirginijskiej z południowoamerykańską poziomka chilijską. Truskawki doskonale nadają się na mrożonki, dżemy i konfitury. Istnieje ponad dwa tysiące odmian dostosowanych do warunków glebowych i klimatycznych, odmian deserowych lub do przetwórstwa. Istnieją również odmiany powtarzające, dające plon wiosną i jesienią. Owoce truskawek z upraw pochodzących z chłodniejszych rejonów strefy klimatu umiarkowanego są bardziej aromatyczne i smaczniejsze niż owoce z obszarów ciepłych, np. południowej Europy. Truskawki zawierają dużo witamin i minerałów

Grusza - rodzaj z rodziny różowatych, obejmuje kilkadziesiąt gatunków drzew i krzewów pochodzących z Eurazji i północnej Afryki. Bardzo dawno użytkowane, a potem uprawiane przez człowieka. W Europie, dowodzą tego wykopaliska z okresu neolitu i wzmianki w Odysei Homera. Jednak dopiero w XVIII wieku wyhodowano w zachodniej Europie wartościowe odmiany co spowodowało popularyzację tych owoców. Obecnie istnieje kilka tysięcy odmian, pochodzących od gruszy polnej, pospolitej,dziko rosnącej w Europie i Azji. W Polsce rośnie na miedzach pól lub obrzeżach lasów, stanowiąc charakterystyczny akcent polskiego krajobrazu. Niektóre odmiany pochodzą od gruszy śnieżnej rosnącej dziko na Bałkanach. Grusza pospolita jest drzewem długowiecznym o błyszczących, okrągłych lub jajowatych liściach. Powstałe z zalążni i dna kwiatowego kuliste owoce są twarde, kamieniste i cierpkie w smaku. Po zerwaniu i krótkim okresie przechowania, miękną i stają się słodsze (tzw. ulęgałki). Grusza polna osiąga wysokość do 20 metrów, jej drewno stanowi cenny materiał w rzeźbiarstwie i meblarstwie. Obecnie uprawiane odmiany grusz europejskich dostarczają, wydłużonych, soczystych, miękkich i intensywnie pachnących owoców.

CYTRUSY
Gjpfrut -cytrusowe, wiecznie zielone drzewo owocowe z rodziny rutowatych będące prawdopodobnie krzyżówką pomarańczy i pompeli, o jadalnych gorzkawych owocach; uprawiany gł. w ciepłych obszarach Ameryki i Azji;
Pomarańcza gorzka - gatunek z grupy owoców cytrusowych, drzewo do 10 m wysokości. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, obecnie szeroko rozpowszechnione w uprawie.Owoce kwaśne i gorzkawe, używane do produkcji napojów orzeźwiających, likierów oraz marmolady pomarańczowej. Olejki eteryczne otrzymywane ze skórki owoców lub liści i kwiatów stosowane są w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i lecznictwie.
Mandarynka - małe drzewko z rodziny rutowatych, przedstawiciel grupy owoców cytrusowych, pochodzące z południowych Chin. Niewielkie kilkumetrowe drzewko o białych lub różowych kwiatach dostarcza niewielkich, ciemnopomarańczowych owoców. Owoce drzewek dziko rosnących mają nieprzyjemny zapach i bardzo dużo pestek. Obecnie uprawia się uszlachetnione odmiany w różnych rejonach klimatu ciepłego, również odmiany bezpestkowe. W Stanach Zjednoczonych popularne są tangerynki, o zielonej skórce, której kolor zmienia się na prawie czerwony, po umieszczeniu w atmosferze etylenu. Jedną z odmian jest tangela powstała ze skrzyżowania mandarynki z grejpfrutem. W Hiszpanii popularna jest uprawa klementynek powstałych ze skrzyżowania słodkiej pomarańczy z gorzką i dostarczających ciemnoczerwonych owoców z różowoczerwonym miąższem. Cechą charakterystyczną mandarynek jest bardzo łatwe oddzielanie się skórki od segmentów miąższu. maczne, słodkie owoce mandarynek spożywane są prawie wyłącznie w stanie świeżym.
Cytryna - niewielkie, wiecznie zielone drzewo pochodzące z Chin, uprawiane obecnie w licznych odmianach w krajach śródziemnomorskich i w Kalifornii.Posiada kolczaste pędy, błyszczące liście o długości ok. 20 cm, pachnące białe kwiaty oraz owoce o długości ok. 10 cm, składające się z segmentów zawierających kwaśny, soczysty miąższ. Dzięki grubej skórce dobrze znoszą transport i są jednym z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Kwaśny sok z cytryny służy do doprawiania sałatek i innych potraw a olejek eteryczny uzyskiwany ze skórek jest wykorzystywany w kosmetyce i przemyśle spożywczym.

Figa, popularna nazwa owocu figowca, zwłaszcza figowca pospolitego (Ficus carica), zwanego również drzewem figowym.Owoc figowca pospolitego był znany i ceniony za właściwości lecznicze w starożytnych społeczeństwach basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. W Starym Testamencie znajdujemy zapis o wyleczeniu śmiertelnie chorego króla Ezechiasza przez proroka Izajasza przy pomocy placka figowego. Rzymski przyrodnik Pliniusz polecał figi w celu przywrócenia sił i energii osobom osłabionym długą chorobą. Obecnie uprawia się wiele gatunków drzewa figowego o owocach w kolorach, zielonym, żółtym lub fioletowym. Świeże, w pełni dojrzałe owoce są bardzo smaczne chociaż przeważnie są one przetwarzane a zwłaszcza suszone. Naukowcom japońskim udało się wyizolować z fig benzaldehyd, który w doświadczeniach wykazuje działanie przeciwnowotworowe.


Morela zwyczajna ), niewielkie drzewo owocowe z rodziny różowatych, pochodzące z Azji Centralnej i Wschodniej, uprawiane szeroko w ciepłych obszarach strefy umiarkowanej. Do Europy zostało sprowadzone przez Arabów w początkach ery nowożytnej. W Polsce uprawa moreli jest niepewna z powodu częstego przemarzania kwiatów podczas wiosennych przymrozków lub wymarzania drzew podczas surowszych zim. Drzewo składa się zwykle z kilku niezbyt grubych pni o wysokości kilkunastu metrów. Liście jajowate lub sercowate, kwiaty białe lub różowe, owoce kuliste pestkowce, pomarańczowe, z omszałą skórką. Owoce są bardzo smaczne, spożywane w postaci surowej lub suszonej, kompotów, dżemów lub konfitur. Suszone morele mają niezwykle silne działanie zasodotwórcze i znajdują zastosowanie w leczeniu nadkwasoty.Morele zawierają najwięcej witaminy A wśród wszystkich owoców. Pestki jadalne, zastępują migdały, wytwarza się z nich olejek znajdujący zastosowanie w kosmetyce.

Brzoskwinia zwyczajna drzewo owocowe z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji Wschodniej lub Środkowej. W uprawie od bardzo dawna (2200 lat p.n.e.). Do Polski dotarła we wczesnym średniowieczu (VIII w.).Owoc o soczystym aromatycznym miąższu, żółtoczerwonej omszałej skórce, spożywany na surowo, w postaci suszonej, soków kompotów lub dżemów. Wyhodowano wiele odmian pochodzących od brzoskwini zwyczajnej, w tym również mutację zwaną nektaryną. Posiada ona owoce o gładkiej cienkiej skórce z czerwonym rumieńcem oraz soczysty, bardziej jędrny niż u brzoskwiń miąższ. Owoce brzoskwiń są delikatne i dlatego przeznaczone do transportu zrywa się nie całkiem dojrzałe. Owoce brzoskwiń zawierają dużo składników odżywczych, są niskokaloryczne i poleca się je w kuracjach odtłuszczających. Z uwagi na zasadotwórcze i moczopędne działanie znajdują zastosowanie w diecie chorych na reumatyzm i nerki. Mimo że z pestek brzoskwiń wytwarza się olejek stosowany w kosmetyce to nie należy ich zjadać gdyż są trujące z powodu zawartości kwasu cyjanowodorowego. Jako ozdobną uprawia się brzoskwinię Dawida.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Jakie znacie najsmaczniejsze owoce świata?

Jakie znacie najsmaczniejsze owoce świata?...

Język polski

wypisz mi wszystkie owoce świata PLISSS (DaJe NaJ !! !)

wypisz mi wszystkie owoce świata PLISSS (DaJe NaJ !! !)...

Biologia

napisz charakterystykę jabłoni określ pokrój , liście, kwiaty, owoce, występowanie . dodatkowo wyszukaj i napisz jaki obszar świata jest ojczyzną tej rośliny. Proszę o pomoc ;) z góry dziękuje ;) Pozdrawiam ;**

napisz charakterystykę jabłoni określ pokrój , liście, kwiaty, owoce, występowanie . dodatkowo wyszukaj i napisz jaki obszar świata jest ojczyzną tej rośliny. Proszę o pomoc ;) z góry dziękuje ;) Pozdrawiam ;**...

Język angielski

Wymień jak nawięcej potraw ( owoce, warzywa, przyprawy )  sprowadzonych z Nowego Świata ( Ameryki ).

Wymień jak nawięcej potraw ( owoce, warzywa, przyprawy )  sprowadzonych z Nowego Świata ( Ameryki )....

Religia

Siedem darów Ducha Świętego i owoce

Oto siedem darów Ducha Świętego, objawionych przez Izajasza, z którym zgadzają się inne teksty biblijne: mądrość, rozum, rada męstwo, umiejętność, pobożność i bojaźń Boża.

Dary te nie ograniczają się do charakteru cnót...