Wspomaganie trawienia i wchłanianie pokarmu, głównie składniki najbardziej oporne na trawienie (procesy fermentacyjne i gnilne). Dodatkowo bakterie jelita grubego produkują witaminę K i biotynę. Regulują gospodarkę hormonalną.
Opisz znaczenie bakterii w jelicie grubym.
Opisz znaczenie bakterii w jelicie grubym....
Znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka.
Bakteria to mikroskopijne organizmy jednokomórkowe lub tworzące zespoły niezróżnicowanych komórek, łączone z sinicami w wyodrębnione królestwo organizmów Monera, dla których charakterystyczny jest brak właściwego jądra i podziału mit...
Zastosowanie i znaczenie cukrów
Z cukrami spotykamy się ciągle w życiu codziennym, są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie i odgrywają bardzo dużą rolę w procesach życiowych organizmów żywych. Cukry powstają w przyrodzie w zielonych częściach roślin z dwutlenku wę...
Wykorzystanie i znaczenie cukrów
Magdalena Sopuszyńska kl.2 A
WYKORZYSTANIE I ZNACZENIE CUKRÓW
Z cukrami spotykamy się ciągle w życiu codziennym, czasem nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Nie zastanawiamy się czym są, z czego są zbudowane i jaka jest i...
Człowiek środowiskiem życia dla innych organizmów.
Wprowadzenie
Człowiek nigdy nie jest sam. Ludzkość żyje w oceanie drobnoustrojów, które praktycznie są wszędzie: w powietrzu, w wodzie, w żywności, w naszym ciele. W pierwszych sekundach życia, z pierwszym oddechem, z pierwszym połk...