Fermentacja octowa: powstawanie octu winnego, innych octów smakowych oraz 10% octu spożywczego Fermentacja alkoholowa: alkohole, kefir Fermentacja mlekowa: nabiał, maślanka, sianokiszonki dla zwierząt domowych
Zastosowanie fermentacji mlekowej octowej i alkoholowej. To zadanie nie ma być skopiowane z na odpieprz . z góry dzieki
Zastosowanie fermentacji mlekowej octowej i alkoholowej. To zadanie nie ma być skopiowane z na odpieprz . z góry dzieki...
Fermantacja jako proces chemiczny
Oddychanie nie zawsze przejawia się pobieraniem tlenu. Istnieją organizmy żyjące w warunkach słabego dostępu tlenu, lub tam, gdzie go całkiem brak. Są to np. różne bakterie, pasożyty wewnętrzne, drożdże. Oddychają one beztlenowo. Taki...
Podział cukrów i ich charakterystyka
Cukry stanowią ogromną grupę związów chemicznych. Popularna nazwa „węglowodany” wywodzi się ze wzoru sumarycznego, gdzie liczba atomów wodoru dwukrotnie przekracza liczbę atomów tlenu, tak jak ma to miejsce w cząsteczce wody. Wzór og...