do czego prowadzi niedobór węglowodanów co to jest błonnik

do czego prowadzi niedobór węglowodanów co to jest błonnik
Odpowiedź

Niedobór węglowodanów prowadzi do nadwagi a następnie otyłości. Błonnikiem nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka - czyli nie jest trawiony. Błonnik kontroluje wiele bardzo istotnych procesów w organizmie. Posiada unikalne zdolności adsorbowania wody - od czterech do sześciu razy zwiększając swoją objętość. W efekcie tego w żołądku i jelitach tworzy się miękka, gąbczasta masa.

Błonnikiem (włóknikiem) pokarmowym (angielski fiber lub dietary fiber) nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). Podstawowe właściwości błonnika:

a) Niedobór węglowodanów osłabia pamięć i wpływa negatywnie na pracę mózgu. b) Błonnik - to nic innego jak zespół substancji ścian komórkowych roślin, które nie są trawione u człowieka.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Gospodarka węglowodanowa i tłuszczowa w organizmie człowieka







TEMAT: GOSPODARKA WĘGLOWODANOWA I TŁUSZCZOWA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA.









Węglowodany są szeroko rozpowszechnione w świecie roślinnym i zwierzęcym. Odgrywają one rolę zaró...

Pedagogika

Biomedyka-pytania i odpowiedzi egzaminacyjne

1. Wyjaśnij pojęcie rozwoju ontogenetycznego.
Rozwój ontogenetyczny to proces rozwoju organizmu od momentu zapłodnienia komórki jajowej przez plemnik do chwili śmierci osobnika. Stanowi on łańcuch kolejno po sobie następujących ogniw p...

Biologia

Budowa, rola i funkcje układu pokarmowego i oddechowego

BUDOWA I FUNKCJE UKŁADU ODDECHOWEGO

W skład układu oddechowego wchodzą:

Narządami pomocniczymi biorącymi udział w ruchach oddechowych są mięśnie: głównie przepona oraz mięśnie międzyżebrowe.
ROLA UKŁADU POKARM...

Żywienie człowieka

Żywienie w cukrzycy

Według WHO cukrzyca, uznana już za chorobę społeczną, jest jednym
z najgroźniejszych schorzeń cywilizacyjnych. Lekarze alarmują, że rozprzestrzeniająca się
w bardzo szybkim tempie choroba, może stać się epidemią XXI wieku.

Pedagogika

Charakterystyka podstawowych składników pokarmowych

TEMAT:

CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW PIOKARMOWYCH.

`Pracę rozpocznę wyjaśniając co to jest układ pokarmowy, jak jest zbudowany i jaką pełni rolę.
Tak, więc układ pokarmowy jest zespołem narządów słu�...