Białko roślinne, znajduje się w warzywach,owocach, roślinach strączkowych, orzechach, nasionach, ziarnach zbóż. Jest źródłem niepełnowartościowego białka (jednak połączenie kilku produktów roślinnych w jednym posiłku, np. rośliny strączkowe z płatkami zbożowymi, może stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka).Słowo "białko"pochodzi od greckiego "protos" czyli pierwszy element.W organizmie podlegają nieustannemu procesowi tworzenia i rozpadu.Przyjmowane z pożywieniem muszą zostać rozłożone do aminokwasów.
Materiały na mature z biologii
1. KOMÓRKA (systematyka)Korelacja budowy poszczególnych organelli komórkowych z pełnioną przez nie funkcją.· Teoria komórkowa· Kształt komórek· Wielkość komórek· Składniki komórki:błona komórkowa - funkcja- charakterystyka- budow...
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu
Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...
Wybrane zagadnienia z Botanikii i Zoologii
BOTANIKA
1) WYBRANE DZIEDZINY NAUK BIOLOGICZNYCH I ICH ZWIĄZEK Z INNYMI DYSCYPLINAMI PRZYRODNICZYMI.
-BIOLOGIA- jest nauką o żywych organizmach, ich pochodzeniu, rozwoju, funkcjach życiowych i współzależności z innymi organizmam...
Rola mikroorganizmów w przyrodzie i dla człowieka.
Mikroorganizmy to ogólna nazwa organizmów o mikroskopijnej wielkości,do których należą wszystkie bakterie i zbliżone do nich organizmy,pierwotniaki,wirusy,liczne glony oraz niektóre grzyby. Zamieszkują wszystkie środowiska, a w niektórych...
Produkcja roślinna - zadania i zakres
1. Zadania i zakres produkcji roslinnej.
Zasadniczym zadaniem produkcji roslinnej jest przetwarzanie materii nieorganicznej w organiczna przy wykorzystaniu energii slonecznej za posrednictwem aparatu fotosyntetycznego roslin samozywnych (autotro...