Białka roślinne, znajdują się w warzywach,owocach, roślinach strączkowych, orzechach, nasionach, ziarnach zbóż. Są źródłem niepełnowartościowego białka (jednak połączenie kilku produktów roślinnych w jednym posiłku, np. rośliny strączkowe z płatkami zbożowymi, może stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka).Słowo "białko"pochodzi od greckiego "protos" czyli pierwszy element.W organizmie podlegają nieustannemu procesowi tworzenia i rozpadu.Przyjmowane z pożywieniem muszą zostać rozłożone do aminokwasów.
CHARAKTERYSTYKA BIAŁEK ROŚLINNYCH NIE BIAŁEK
CHARAKTERYSTYKA BIAŁEK ROŚLINNYCH NIE BIAŁEK...
Charakterystyka podstawowych składników pokarmowych
TEMAT:
CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW PIOKARMOWYCH.
`Pracę rozpocznę wyjaśniając co to jest układ pokarmowy, jak jest zbudowany i jaką pełni rolę.
Tak, więc układ pokarmowy jest zespołem narządów słu�...
Komorka, wirusy bakterie grzyby, porosty i glony - charakterystyka i budowa.
1. BUDOWA KOMÓRKI I FUNKCJE JEJ ELEMENTÓW
KOMÓRKA to podstawowy element każdego organizmu,zdolny do oddychania,odżywiania,rozmnażania,wzrostu.Wielkość i kształt komórek są różne.
Każda komórka jest zbudowana z 2 składników -...
Podstawy ekologii nie tylko Bałtyku
1. Ekologia jako nauka
1.1. Historia ekologii
1.2. Miejsce ekologii wśród działów biologii
1.3. Zakres ekologii
1.4. Poziomy badań ekologii
1.5. Metodologia badań ekologicznych
2. Elementarne pojęcia ekologiczne
3....
Charakterystyka królestw organizmów żywych.
Królestwa organizmów żywych dzielimy na:
Królestwo: Monera
Królestwo: Protista
Królestwo: Grzyby
Królestwo: Rośliny
Królestwo: Zwierzęta
Poniżej po kolei scharakteryzuję każde królestwo :
Zacznę ...