Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe: W wielu badaniach wykazano, że tłuszcze roślinne obfitujące w wielo-nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie z rodziny n-6) korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową ustroju. Spożywanie większych ilości tych tłuszczów powoduje obniżenie zawartości cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz triglicerydów i lipidów całkowitych w surowicy krwi, a także zapobiega powstawaniu zakrzepów naczyniowych. Do objawów niedoboru NNKT zalicza się w szczególności: spadek przyrostu masy ciała i spowolnienie wzrostu, zmiany skórne, zwiększoną wrażliwość na infekcje, zaburzenie transportu cholesterolu, kruchość naczyń włosowatych, zaburzenia nerkowe , osłabienie kurczliwości mięśnia sercowego, pogorszenie procesu gojenia się ran.
NNKT odgrywa dużą rolę w przemianie tłuszczów, cholesterolu. Zapobiega miażdżycy. Powinno wystarczyć .Pozdrawiam :)) mogę prosić naj.odp.? z korzyścią zarówno dla Ciebie jak i dla mnie :*
Podstawowe składniki żywności i ich rola w organizmie
- Białka
- Tłuszcze
- Węglowodany - składniki odżywcze
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Woda
- Kwasy organiczne
Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w procesie technologicznym, w celu uz...
Składniki pokarmowe
Składniki pokarmowe
- Białka
- Tłuszcze
- Węglowodany - składniki odżywcze
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Woda
- Kwasy organiczne
Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w ...
Białka, węglowodany, witaminy
Bialka - dietetyka, bialka sa jednym z najwazniejszych skladników pokarmowych. Organizm czlowieka zawiera okolo 65% wody, 20% bialek, 10% tluszczów, 1% weglowodanów i 4% skladników mineralnych. Bialka stanowia podstawowy material budulcowy wszys...
Higiena - aminokwasy, białka, chorby itd.
ANOREKSJA
To jadłowstręt psychiczny polega na tym ze osoba chora zmniejsza ilość spożytych pokarmów i czasem ograniczając nawet do kilku wybranych. W krótkim czasie dochodzi do znacznego wychudzenia a nawet do wyniszczenia. Rysy twarzy s...