Na skutek działalności bakterii, szczątki roślinne i zwierzęce ulegają rozkładowi na związki proste takie jak amoniak, dwutlenek węgla i wodę, po czym zostają włączone do ogólnego obiegu materii w przyrodzie. Bakterie oddziałują też na związki nieorganiczne. Stanowią więc ważne ogniwo w procesie krążenia pierwiastków w środowisku (głównie węgla, azotu, siarki i fosforu). Np. bakterie brodawkowe inaczej zwane azotowymi, mają zdolność do wiązania azotu z powietrza, żyjąc w symbiozie (współpracy) z roślinami motylkowymi (groch, fasola, soczewica) zaopatrują je w związki azotowe potrzebne do wegetacji tychże, a w zamian korzystają z produkowanych przez te rośliny związków organicznych. Oddziaływanie niekorzystne czyli antagonistyczne to takie kiedy bakterie szkodzą organizmowi w którym przebywają. Takie zachowanie nazywane jest również pasożytnictwem. Przyczyną występowania objawów bakteryjnych chorób zakaźnych jest rozmnażanie się bakterii w tkankach i wydzielanie substancji o charakterze toksycznym. Bakterie nie wnikają do narządów, jednak ich toksyny mogą przedostawać się do krwi i razem z nią dostawać się i uszkadzać ważne organy zakażonego organizmu. Może to powodować stany chorobowe a nawet śmierć organizmu żywiciela. Często zakażenie nie powoduje rozwoju choroby natychmiast a dopiero po pewnym czasie nosicielstwa. Przykładem bakterii zakażającej człowieka jest Salmonella. Choroba przez nią wywoływana zwie się salmonellozą, powoduje wyniszczenie organizmu człowieka poprzez odwodnienie i w następstwie śmierć. Wiele gałęzi przemysłowych opiera się całkowicie lub częściowo na działalności bakterii. Specyficzne bakterie produkują olbrzymie ilości związków chemicznych, takich jak alkohol etylowy, kwas octowy, alkohol butylowy, aceton. Z obornika dzięki bakteriom można uzyskać biogaz (metan) wykorzystywany jako źródło energii. Z udziałem bakterii zachodzą procesy przy suszeniu liści tytoniu, garbowaniu skór, macerowaniu łodyg lnu i konopi. Od bardzo dawna wykorzystuje się bakterie w produkcji artykułów spożywczych np. serów, jogurtów, kefirów. Przy produkcji kiszonek (do karmienia zwierząt hodowlanych, kapusty, ogórków). Potężnym działem gospodarki człowieka jest medycyna w zastosowaniu której wielką rolę odgrywają bakterie. Zarówno jako drobnoustroje do doświadczeń genetycznych jak i pole do eksperymentów z nowymi lekami. Nie można zapomnieć iż to dzięki bakteriom mamy antybiotyki leczące wiele chorób do niedawna nieuleczalnych. Jogurty stanowiące dzisiaj istotny element naszego jadłospisu stanowią pośredni produkt działania bakterii. Zawierając w sobie żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, poprawiają nasze możliwości wchłaniania wapnia, fosforu i magnezu. Niezbędnych składników mineralnych dla naszego zdrowia. Bakterie te również wytwarzając w naszym przewodzie pokarmowym niewielkie ilości kwasu mlekowego i octowego pomagają niszczyć niepożądane drobnoustroje w naszym jelicie grubym przy chorobach przewodu pokarmowego. Zalecane są osobom zażywającym antybiotyki, w celu odbudowania flory bakteryjnej potrzebnej nam do zdrowego życia.
Oddziaływanie pozytywne bakterii w życiu i gospodarce człowieka. Wiele gałęzi przemysłowych opiera się całkowicie lub częściowo na działalności bakterii. Specyficzne bakterie produkują olbrzymie ilości związków chemicznych, takich jak alkohol etylowy, kwas octowy, alkohol butylowy, aceton. Z obornika dzięki bakteriom można uzyskać biogaz (metan) wykorzystywany jako źródło energii. Z udziałem bakterii zachodzą procesy przy suszeniu liści tytoniu, garbowaniu skór, macerowaniu łodyg lnu i konopi. Od bardzo dawna wykorzystuje się bakterie w produkcji artykułów spożywczych np. serów, jogurtów, kefirów. Przy produkcji kiszonek (do karmienia zwierząt hodowlanych, kapusty, ogórków). Potężnym działem gospodarki człowieka jest medycyna w zastosowaniu której wielką rolę odgrywają bakterie. Zarówno jako drobnoustroje do doświadczeń genetycznych jak i pole do eksperymentów z nowymi lekami. Nie można zapomnieć iż to dzięki bakteriom mamy antybiotyki leczące wiele chorób do niedawna nieuleczalnych. Jogurty stanowiące dzisiaj istotny element naszego jadłospisu stanowią pośredni produkt działania bakterii. Zawierając w sobie żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, poprawiają nasze możliwości wchłaniania wapnia, fosforu i magnezu. Niezbędnych składników mineralnych dla naszego zdrowia. Bakterie te również wytwarzając w naszym przewodzie pokarmowym niewielkie ilości kwasu mlekowego i octowego pomagają niszczyć niepożądane drobnoustroje w naszym jelicie grubym przy chorobach przewodu pokarmowego. Zalecane są osobom zażywającym antybiotyki, w celu odbudowania flory bakteryjnej potrzebnej nam do zdrowego życia. Ciekawostką na temat bakterii są odkrycia naukowców dowodzące iż bakterie potrafią przeżyć w stanie przetrwalników nawet ćwierć miliona lat i w sprzyjającym środowisku powrócić do życia. Uczonym bowiem udało się otrzymać hodowlę bakterii pochodzącą z kryształów soli których wiek określono właśnie na taki okres. Podano również tezę iż to właśnie przetrwalniki bakterii mogą być „siewcami życia” w kosmosie. Przenosząc się w postaci spor na drobnych odłamkach skalnych w przestrzeni kosmicznej, a po znalezieniu się w odpowiednim środowisku powracają do życia i w ten sposób początkują możliwości powstawania bardziej złożonych form. Na razie jest to tylko hipoteza, ale być może niebawem doczekamy się dowodów na poparcie tej tezy. robiłam prezentacje na temat bakterii, jeżeli mogłaby ci się przydać możesz napisać, to wyślę ;) pozdrawiam xd
Podaj 3 pozytywne znaczenie bakterii w życiu i gospodarce człowieka. :)
Podaj 3 pozytywne znaczenie bakterii w życiu i gospodarce człowieka. :)...
Jakie są pozytywne i negatywne znaczenie bakterii w życiu i gospodarce człowieka
Jakie są pozytywne i negatywne znaczenie bakterii w życiu i gospodarce człowieka...
Podaj w punktach negatywne znaczenie bakterii w życiu i gospodarce człowieka. prosze na teraz, daje naj.
Podaj w punktach negatywne znaczenie bakterii w życiu i gospodarce człowieka. prosze na teraz, daje naj....
Podaj znaczenie negatywne i pozytywne bakterii w życiu i gospodarce człowieka.
Podaj znaczenie negatywne i pozytywne bakterii w życiu i gospodarce człowieka....
Omów znaczenie pozytywne i negatywne bakterii w życiu i gospodarce człowieka
Omów znaczenie pozytywne i negatywne bakterii w życiu i gospodarce człowieka...