Pozytywne: -urzyźniają glebę -wykorzystuje się je do produkcji np: serów, jogurtów -są organizmami pionierskimi -pomagają rozłożyć niestrawione cząstki pokarmu Negatywne: -powodują choroby -psucie (gnicie) żywności -niszczy wiele materiałów przemysłowych
Pozytywne - bakterie bytujące w przewodzie pokarmowym człowieka wytwarzają witaminy i wspomagają ich wchłanianie (m.in.witaminy B i K) - w przemyśle spożywczym głównie mleczarskim wykorzystuje się je do wyrobu serów,jogurtu,kefiru - w przemyśle farmaceutycznym bakterie stosuje się do produkcji antybiotyków, - w rolnictwie bakterie wykorzystuje się m.in. do produkcji kiszonek paszowych dla zwierząt Negatywne -powodują rozkład żywności oraz wielu surowców i artykułów (m.in. drewna i papieru) -wywołują groźne choroby dla ludzi,roślin i zwierząt
Rola środków masowego przekazu we współczesnym świecie i ich wpływ na kształtowanie postaw obywatelskich
1. Co to są środki masowego przekazu?
Środki masowego przekazu, środki komunikowania masowego, mass media, środki masowej informacji i propagandy, instytucje i urządzenia techniczne, za pomocą, których przekazuje się treści inform...