jaką rolę w organizmie człowieka odgrywa Wapń, Magnez, Potas, Fosfor i Żelazo

jaką rolę w organizmie człowieka odgrywa Wapń, Magnez, Potas, Fosfor i Żelazo
Odpowiedź

Wapń - Budulec kości i zębów, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi (tzw. IV czynnik), przewodnictwo impulsów nerwowych Magnez - Głównie regulacyjna (przewodnictwo nerwowe i in.) Potas - Wzmocnienie organizmu, kości i mięśni Fosfor - Jest składnikiem kości; DNA i RNA oraz przenośnikiem energii ATP Żelazo - Składnik hemoglobiny i mioglobiny

1) Wapń Podstawowy składnik kości i zębów, kofaktor wielu enzymów, udział w kurczliwości mięśni, przewodnictwie bodźców nerwowych, przepuszczalności błon komórkowych, regulacji pobudliwości nerwów, krzepliwości krwi, kofaktor wielu enzymów 2) Magnez składnik kości i zębów, tkanek miękkich; udział w. przewodnictwie nerwowym, kurczliwości mięsni (antagonista wapnia), syntezie kwasów nukleinowych i białka, metabolizmie lipidów, termoregulacji, aktywator enzymów (głównie kinaz). 3) Potas główny kation płynu wewnątrzkomórkowego, występuje w sokach trawiennych i kościach, składnik Na+/K+ ATP-azy, reguluje gospodarkę wodną (objętość komórek, ciśnienie osmotyczne wewnątrzkomórkowe), wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, reguluje czynności mięśni i nerwów (potencjał błon komórkowych), zwiększa przepuszczalność błon komórkowych 4) Fosfor składnik kości i zębów, kwasów nukleinowych, tkanki mózgowej, błon komórkowych, związków wysokoenergetycznych, koenzymów, główny anion wewnątrzkomórkowy, udział w reakcjach fosforylacji, utrzymaniu pH krwi (składnik buforów) 5) żelazo składnik hemoglobiny, mioglobiny i wielu enzymów, niezbędny do transportu i magazynowania tlenu, transportu elektronów (cytochromy), desaturacji kwasów tłuszczowych, destrukcji nadtlenku wodoru (katalaza), jodowania tyrozyny (peroksydaza tarczycowa), biosyntezy prostaglandyn, katabolizmu tryptofanu, detoksykacji związków obcych (cytochrom P-450)

Wapń - (Ca) Składnik kości. Buduje szkielet bezkręgowców (m.in.: otwornice, mięczaki). Niedobór powoduje kruchość kości. Magnez (Mg) - Magnez bierze udział w ponad 300 procesach biochemicznych w organizmie, a brak tego pierwiastka wywołuje u ludzi nadpobudliwość nerwową, drgawki mięśni, zaburzenia pamięci i orientacji, miażdżycę i doprowadzić może do zawału serca - informuje Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. prof. Juliana Aleksandrowicza. Magnez jest pierwiastkiem działającym m.in. przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwalergicznie, uspokajająco, antystresowo, przeciw arytmii, rozkurczowo i przeciw zakrzepom. Potas - (K) Na co wpływa potas: - gospodarka wodna organizmu; - funkcjonowanie i zaopatrzenie komórek; - nastrój i przenoszenie bodźców nerwowych; - działanie mięśni. Braki i niedobór potasu: - znużenie i bóle głowy; - nerwowość i problemy ze snem; - zakłócenia rytmu serca; - dolegliwości mięśniowe; - zaparcie, skurcze jelit; - suchość skóry, trądzik; - wydłużony czas gojenia ran; - omdlenia. Fosfor (P) - Od fosforu zależy: - ogólne odczucie radości z życia, optymizm i błyskotliwość; - przyswajanie i transport tłuszczów w organizmie; - energia i wzrost komórkowy oraz zdrowie komórek; - kurczliwość mięśni i bicie serca; - przyswajanie witaminy B2 i B5; - mocne kości i zdrowe zęby; - przemiana materii węglowodanowa, tłuszczowa i białkowa. Jakie produkty spożywcze zawierają dużo fosforu: - ser topiony, ser ementaler, gouda, edamski; - otręby i zarodki pszenne; - żółtka jaj kurzych; - orzechy, nasiona, ziarno pełne; - sardynki w oleju, pstrąg, tuńczyk; - warzywa strąkowe; - wątróbka, móżdżek, wędlina, kiełbasa, cielęcina, wołowina, wieprzowina; - czekolada z mleka pełnego; - kluski. Niedobór fosforu objawia się: - zaburzeniami wzrostu; - dolegliwościami kostnymi; - brakiem apetytu; - artretyzmem; - próchnicą zębów; - utrata masy ciała; - uczuciem znużenia, nieregularnym oddychaniem i nerwowością. Żelazo (Fe) - Składnik hemoglobiny (roznosi tlen), niedobór powoduje anemię, natomiast u roślin chlorozę liści.

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

Składniki pokarmowe

Składniki pokarmowe


- Białka
- Tłuszcze
- Węglowodany - składniki odżywcze
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Woda
- Kwasy organiczne
Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w ...

Biologia

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu



Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...

Biologia

Składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, witaminy, węglowodany

Składniki odżywcze

Początek drogi ku zdrowemu, pełnowartościowemu żywieniu to właściwy dobór produktów żywnościowych. Wymaga on pewnych informacji, związanych ze składem artykułów spożywczych i potrzebami ludzkiego organiz...

Pedagogika

Biomedyka-pytania i odpowiedzi egzaminacyjne

1. Wyjaśnij pojęcie rozwoju ontogenetycznego.
Rozwój ontogenetyczny to proces rozwoju organizmu od momentu zapłodnienia komórki jajowej przez plemnik do chwili śmierci osobnika. Stanowi on łańcuch kolejno po sobie następujących ogniw p...