Przyczyną psucia się żywności jest pojawienie drobnoustrojów (bakterii, drożdży i pleśni)
Kwaśnienie mleka, Pleśnienie chleba, Jełczenie masła, Fermentacja soku, Odbarwienie owoców, Gnicie bananów.
W czasie niewłaściwego przechowywania występują różne przyczyny psucia się żywności. Większość produktów stanowi dobrą pożywkę dla drobnoustrojów , które w toku procesów życiowych zużywają i zmieniają składniki żywnościowe. Powodem psucia się żywności może być takze np. działanie światła, powietrza, metali i temperatury. Na przykład tłuszcze pod wpływem światła słonecznego bardzo szybko jełczeją, susze owocowo-warzywne ulegają odbarwieniu, a witaminy, takie jak A i C, zostają zniszczone.
Podaj przykłady psucia się żywnosci oraz wymień 4 sposoby jej zakonserwowania .
Podaj przykłady psucia się żywnosci oraz wymień 4 sposoby jej zakonserwowania ....