Opis serwisu obiadowego w Panu Tadeuszu

Opis serwisu obiadowego w Panu Tadeuszu
Odpowiedź

Porcelanowy serwis opisany w dwunastej księdze Pana Tadeusza jest ze wszech miar arcydziełem sztuki. Wykonany został z delikatnej, szlachetnej porcelany przez mistrzów weneckich. Serwis zadziwia swym kształtem, pomysłem i precyzją. Oparty jest na oryginalnym, niepowtarzalnym wzorze. Krawędzie naczynia były ozdobione misternie wykonanymi niewielkimi figurkami postaci ludzkich. Postacie ubrane były w polskie stroje narodowe i wyobrażały sceny z życia szlachty, historię sejmików szlacheckich i salę obrad jednego z nich. Mistrz w udany sposób, stosując odpowiednie kolory i odpowiednie kształty figur przedstawił staropolskie obyczaje szlacheckie. Utrwalił w ten sposób historię i tradycję narodu polskiego. Serwis miał wyjątkowo piękny, subtelny kształt. Posiadał niezwykłą właściwość - zmieniał barwy w zależności od rodzaju podawanych potraw i napojów. Inne kolory łudziły wzrok, gdy podawano w nim czarną aromatyczną kawę, inne znów, gdy podawano desery. Za pomocą tego czarodziejskiego wyrobu można było zadziwić gości przedstawieniem czterech pór roku.

Dodaj swoją odpowiedź
Język polski

Związki tradycji mitycznej z literaturą epok późniejszych.

Tradycja mityczna jak sama nazwa wskazuje wywodzi się z mitów, te zaś powstawały w okresie Antyku. Kształtował się on do V w. n.e. i charakteryzował się niezwykłymi podaniami, legendami i baśniami.
Mity to opowieści wyrażające wie...