Przed zakażeniem chroni spożywanie mięsa tylko z pewnych źródeł, podlegającego kontroli weterynaryjnej. Nie powinno się jeść surowego ani niedogotowanego mięsa. Poza tym obowiązują ogólne zasady higieny osobistej i utrzymywania czystości w domu.
Głównie to przestrzeganie podstawowych zasad: spożywanie miesa pochodzącego z legalnego uboju(zbadanego przez służbę sanitarno-weterynaryjną) unikanie konsumpcji surowego mięsa (zawsze istnieje niewielkie ryzyko zarażenia) poprawa warunków hodowli bydła i warunków sanitarnych na wsi (zapobieganie zanieczyszczaniu fekaliami ludzkimi wody i gleby). przestrzeganie zasad higieny (mycie rąk, jarzyn, owoców przed jedzeniem)
Do zakażenia dochodzi poprzez spożycie surowego mięsa wieprzowego lub wołowego ktore zawiera wągry- larwy tasiemca. Nie jedz surowego miesa to nic Ci nie będzie:)
Wybrane choroby układu pokarmowego i ich profilaktyka
PLAN PRACY
Temat: Wybrane choroby układu pokarmowego i ich profilaktyka
I. Wstęp
II. Próchnica zębów
III. Zatrucia pokarmowe
1) Pochodzenia bakteryjnego
2) Pochodzenia niebakteryjnego
IV. Robaczyc...
Choroby pasożytnicze i zakaźne układu pokarmowego
CHOROBY PASOŻYTNICZE
Do chorób pasożytniczych układu pokarmowego należą m.in.:
- tasiemce,
- glista ludzka,
- owsiki,
- włosień kręty
TASIEMCE
Wywołują chorobę, nazywaną tasiemczycą. Ich kształt przypo...