Jak możemy podzielić cukry

Jak możemy podzielić cukry
Odpowiedź

Cukry dzielą się na: * cukry proste, inaczej monosacharydy (jednocukry) * dwucukry, inaczej disacharydy * trójcukry, inaczej trisacharydy * penta-, heksa-, hepta- itd. sacharydy: oligosacharydy * wielocukry czyli polisacharydy.

Odpowiedź w załączniku :)

Cukry dzielimy na: - cukry proste - dwu cukry - trójcukry - oligosacharydy - polisacharydy Z kolei cukry proste dzielimy na: - triozy - tetrozy - pentozy - heksozy A cukry złożone na dwa typy, a i b :) Mam nadzieję że pomogłam. Pozdrawiam ;)

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

Białka, cukry, tłuszcze - wiedza ogólna

BIAŁKA, CUKRY, TŁUSZCZE
Białka
Białka to wielkocząsteczkowe biopolimery a właściwie biologiczne polikondensaty, zbudowane
z aminokwasów połączonych ze sobą w długie łańcuchy. Łańcuchy te mogą tworzyć różne struktury,...

Chemia

Cukry proste, dwucukry i wielocukry.

Cukry, skrobia i celuloza należą do grupy związków chemicznych zwanych węglowodanami.
Ich cząsteczki zbudowane są z atomów węgla, wodoru i tlenu występujących w przybliżonym stosunku ilościowym: jeden atom węgla : dwa atomy wodoru ...

Biologia

Zioła i witaminy- album

Ziółka są swojskie. Można je spotkać w lesie i na łące, posadzić w ogródku, obserwować jak rosną, rozwijają się, kwitną i owocują. Naturalne zioła nie zastąpią tysięcy niezbędnych leków, noża chirurga, a także nie zastąpią l...

Chemia

Czysta woda zdrowia doda czyli co w wodzie pływa

1. Budowa cząsteczki wody
2. Własności i skład chemiczny wody
3. Znaczenie wody w organizmie
4. Woda jako rozpuszczalnik
5. Trzy stany skupienia
6. Woda w przyrodzie
7. Woda, – do czego jest nam potrzebna?
8. Klasy ...

Technologia żywności

Rodzaje i zasady utrwalania mięsa zwierząt rzeźnych.

Spis treści


1. Wstęp.
1.1. Cel i istota utrwalania.
2.Przemysłowe metody utrwalania żywności.
2.1.Stopnie utrwalania żywności.
2.1.1.Pasteryzacja.
2.1.2.Sterylizacja.
3. Utrwalanie za pomocą niskich t...