Trawienie: -wątroba- wytwarza żółć, która pomaga w trawieniu tłuszczów, rozbija tłuszcz na kropelki. Gromadzi i neutralizuje szkodliwe substancje np.alkochol. Magazynuje strawiony pokarm(krew przenosi go z jelita cienkiego do wątroby) w postaci glikenów. Gromadzi składniki do produkcji krwi-żelazo. Trawienie zachodzi w: -jama ustna(ślinianki) -gardlo -przełyk -żoładek -dwunastnica(wątroba z pecheżykami żółciowymi, trzustka) -jelito cienki -jelito grube -odbyt Rozkładają: białka na aminokwasy cukry(węglowodany) rozkładane są na cukru proste np. na glukozę tłuszcze- rozkładane są na glicenol i kwasy tłuszczowe Rola kwasu solnego zabija częściowo bakterie i przygotowuje środowisko do działania enzymów trawiennych Rola żółci żółć z wątroby rozbija tłuszcz na kropelki Sok trawienny trawi: cukry, bialka, tluszcze
Trawienie;w których odcinkach zachodzi,jakie tam działają enzymy,jakie związki rozkładają i co jest produktem rozkładu: rola żółci i kwasu solnego.
Trawienie;w których odcinkach zachodzi,jakie tam działają enzymy,jakie związki rozkładają i co jest produktem rozkładu: rola żółci i kwasu solnego....