Zachowanie w trakcie uczty jest jednym z przykładów obyczajów i obrzędów staropolskich. Biesiady pełniły ważną funkcje w życiu szlachty, każda z osobna była wyjątkowym wydarzeniem. Uczta w Soplicowie była rytuałem, który uświecał codzienność i nadawał jej sens, a każdy z jej uczestników miał swoje miejsce i swoją rolę. Kolejność osób siedzących była już ustalona przy wchodzeniu do sali jadalnej. Najważniejsze miejsce zajmował najstarszy i najwyższy urzędem Podkomorzy. Obok niego zasiadał ks. Robak, a obok księdza właściciel majątku - Sędzia. Ucztę otwierał marszałek dworu - Wojsku. Przed posilkiem modlono się. Przy stole panowie słuzyli paniom, a mianowicie mieli obowiżek podawać jedzenie, nalewać wino do kielichów i zabawiać je rozmową. Podczas rozmowy przykładnie przestrzegano etykiety. Z mojego zeszytu z polaka. Pozdro.
Ucztowanie jako motyw literacki - porównanie motywu w "Panu Tadeuszu" i "Przedwiośniu"
Ucztowanie jako motyw literacki. Analizując podane fragmenty, zwróć uwagę na sposoby obrazowania oraz porównaj stosunek autorów do szlacheckiej tradycji ucztowania zaprezentowanej w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza i „Przedwiośniu&...