Estry są to związki, które powstają poprzez połączenie kwasu organicznego(karboksylowego) lub nieorganicznego, z alkoholem lub fenolem. Nazywamy taką reakcję estryfikacją. Najpowszechniejsze są estry kwasów monokarboksylowych, o wzorze ogólnym: R-COO-R⁾ Gdzie: R - to podstawnik alkilowy, aromatyczny lub atom wodoru R⁾ - to podstawnik alkilowy lub aromatyczny Powstają one w reakcji kwasu monokarboksylowego z alkoholem np. kwas octowy + metanol -----> octan metylu + woda CH₃COOH + CH₃OH ----> CH₃COOCH₃ + H₂O W tego typu reakcjach nad strzałką dopisujemy H₂SO₄, który pełni w tej reakcji funkcję katalizatora.
Estry
Estry są to związki organiczne otrzymywane przez podstawienie wodoru grupy wodorotlenowej w alkoholach rodnikami kwasowymi ( nieorganicznymi lub organicznymi ).
Estry tworzą się przez bezpośrednie działanie kwasów karboksylowych z alkohol...
Estry kwasów karboksylowych
1. Estry są to pochodne kwasów i alkoholi o ogólnym wzorze:
R1, R2 – rodniki alifatyczne lub aromatyczne
2. Nazewnictwo
- Nazwy estrów tworzy się podobnie do nazw soli, np. octan metylu, propionian etylu, maśl...
Estry
Estry są to związki organiczne otrzymywane przez podstawienie wodoru grupy wodorotlenowej w alkoholach rodnikami kwasowymi ( nieorganicznymi lub organicznymi ).
Estry tworzą się przez bezpośrednie działanie kwasów karboksylowych z alkohol...
Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów – kwasy, alkohole i estry
Pochodne węglowodorów są produktami, które uzyskuje się na skutek przeprowadzanej reakcji węglowodorów. Jednofunkcyjnymi pochodnymi są pochodne węglowodorów zawierające jeden rodzaj grup funkcyjnych w cząsteczce, ale nie wyklucza to, syt...
Estry
Estry
Są to związki chemiczne, o bardzo szerokim zastosowaniu głównie w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Niezwykle rozpowszechniona w przyrodzie grupa związków powstaje w reakcji działania kwasu na alkohol. Wiele prostych estr�...
Estry - zastosowanie
Estry kwasów karboksylowych są związkami szeroko rozpowszechnionymi w przyrodzie. Liczne estry nadają charakterystyczne zapachy olejkom roślinnym i owocom, w związku z czym używa się ich do wyrobu syntetycznych esencji zapachowych.