Składniki: ciasto 4 żółtka 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży olejek pomarańczowy i cytrynowy - ja dodałam kilka kropelek małych 40 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 3 szklanki mąki (ja musiałam dodać więcej, żebym mogła ciasto jakoś umieścić w foremce) kandyzowana skórka pomarańczowa 1/4 kostki roztopionego masła (moje miało 200 g, czyli dodałam 50 g) ok. 1 kg śliwek (tym razem każdą śliwkę pokroiłam w paski i wyłożyłam nimi całe ciacho) kruszonka (przepis Dorotus) 100 g miękkiego masła 20 płaskich łyżek mąki 8 łyżek cukru 16 g cukru waniliowego lukier: cukier puder (ok. 1 szklanki, ale mozna więcej, mniej, w zależności od ilości pożądanego lukru) kilka kropel wrzątku aromat śmietankowy Wykonanie: W wysokim naczyniu (użyłam miarki litrowej) rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, a gdy staną się płynne dodać szklankę ciepłego (ale NIE gorącego) mleka, wymieszać i zostawić do wypełnienia naczynia. W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem na kogel mogel, a następnie dodać olejek pomarańczowy i cytrynowy. Do utartych jajek dodać wyrośnięte drożdże i wsypać jednocześnie 3 szklanki mąki oraz pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wymieszać kilka razy dużą łyżką i na końcu dodać roztopione, lekko ostudzone masło i jeszcze raz dobrze wymieszać. (W przepisie oryginalnym to już jest koniec, zero wyrabiania, jednak ja trochę się bałam takie kleiste coś włożyć do formy, więc podsypałam jeszcze mąką i minimalnie wyrobiłam i dopiero wtedy przełożyłam do formy - i tak było dość klejące, ale chociaż plastyczne). Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie prostokątna - 25 x 35 cm) i ułożyć owoce - ja użyłam śliwek. Aby zrobić kruszonkę należy mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i wyrobić palcami. Ciasto posypać kruszonką (pół placka posypałam również cynamonem) i wstawić do nagrzanego do 50 stopni piekarnika na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 165 stopni i piec przez ok. 20 - 25 minut (przed wyjęciem z pieca należy upewnić się, że ciasto w środku nie jest klejące przy pomocy drewnianego patyczka). Ostudzone ciasto można polać lukrem, który robi się mieszając cukier puder z kilkoma kroplami wrzątku oraz aromatem śmietankowym, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Składniki: ciasto * 4 żółtka * 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży * olejek pomarańczowy i cytrynowy - ja dodałam kilka kropelek małych * 40 g świeżych drożdży * 1 szklanka ciepłego mleka * 3 szklanki mąki (ja musiałam dodać więcej, żebym mogła ciasto jakoś umieścić w foremce) * kandyzowana skórka pomarańczowa * 1/4 kostki roztopionego masła (moje miało 200 g, czyli dodałam 50 g) * ok. 1 kg śliwek (tym razem każdą śliwkę pokroiłam w paski i wyłożyłam nimi całe ciacho) kruszonka * 100 g miękkiego masła * 20 płaskich łyżek mąki * 8 łyżek cukru * 16 g cukru waniliowego lukier: * cukier puder (ok. 1 szklanki, ale mozna więcej, mniej, w zależności od ilości pożądanego lukru) * kilka kropel wrzątku * aromat śmietankowy Wykonanie: 1. W wysokim naczyniu (użyłam miarki litrowej) rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, a gdy staną się płynne dodać szklankę ciepłego (ale NIE gorącego) mleka, wymieszać i zostawić do wypełnienia naczynia. 2. W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem na kogel mogel, a następnie dodać olejek pomarańczowy i cytrynowy. 3. Do utartych jajek dodać wyrośnięte drożdże i wsypać jednocześnie 3 szklanki mąki oraz pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową. 4. Wymieszać kilka razy dużą łyżką i na końcu dodać roztopione, lekko ostudzone masło i jeszcze raz dobrze wymieszać. (W przepisie oryginalnym to już jest koniec, zero wyrabiania, jednak ja trochę się bałam takie kleiste coś włożyć do formy, więc podsypałam jeszcze mąką i minimalnie wyrobiłam i dopiero wtedy przełożyłam do formy - i tak było dość klejące, ale chociaż plastyczne). 5. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie prostokątna - 25 x 35 cm) i ułożyć owoce - ja użyłam śliwek. 6. Aby zrobić kruszonkę należy mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i wyrobić palcami. 7. Ciasto posypać kruszonką (pół placka posypałam również cynamonem) i wstawić do nagrzanego do 50 stopni piekarnika na 20 minut do wyrośnięcia. 8. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 165 stopni i piec przez ok. 20 - 25 minut (przed wyjęciem z pieca należy upewnić się, że ciasto w środku nie jest klejące przy pomocy drewnianego patyczka). 9. Ostudzone ciasto można polać lukrem, który robi się mieszając cukier puder z kilkoma kroplami wrzątku oraz aromatem śmietankowym, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- 3 szkl. maki - 5 jajek - kostka margaryny - szklanka cukru - 3 lyzeczki proszku do pieczenia - 12 lyzek mleka KRUSZONKA - pol szkl. cukru - pol kostki masla - 12 lyzek maki Margaryne stop, osudz. Jajka ubij, stopniowo dodajac cukier. Wlej margaryne, zmiksuj. Mieszajac, dodawaj po lyzcze make i mleko. Ciasto wlej do formy, rozmasuj, przykryj konfitura sliwkowa. Maslo utrzyj z maka i cukrem. Kruszonka posyp ciasto. Piecz 40 - 45 minut w temperaturze 160 stopni.
Zapisz przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką skorzystaj czasopism i książek kucharskich
Zapisz przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką skorzystaj czasopism i książek kucharskich...
Zapisz przepis na ciasto ukazane na fotografii. (Ciasto drożdżowe z śliwkami i kruszonką). Plis daje naj.
Zapisz przepis na ciasto ukazane na fotografii. (Ciasto drożdżowe z śliwkami i kruszonką). Plis daje naj....