Mycie i pranie Zagadnienie mycia i prania obejmuje parę oddzielnych problemów: 1. Usunięcie twardości wody. Robi się to poprzez dodanie soli takich jak Na2CO3, które wytrącają (usuwają) jony wapnia i magnezu powodujące iż woda jest twarda. Twardość wody można też usunąć dodając fosforany, ale ponieważ te związki są szkodliwe dla naszego środowiska naturalnego, obecnie zaniechano ich stosowania. W proszkach w tym celu stosuje się też związki kompleksujące jony Ca(2+) i Mg(2+). Kompleksowanie polega na utworzeniu trwałych rozpuszczalnych związków z tymi właśnie jonami. 2. Usuwanie brudu z tkanin czy materiałów przy pomocy mydeł lub detergentów: Wiążą one cząsteczki brudu i są rozpuszczalne w wodzie, ponieważ mają dwa istotnie elementy: część hydrofilowa (ułatwiająca rozpuszczanie w wodzie) i hydrofobowa, która pozwala na wiązanie się z brudem. Detergenty, to substancje syntetyczne, mające tę przewagę nad mydłami, że są duża bardziej skuteczne i nie tworzą nierozpuszczalnych soli z jonami wapnia i magnezu, ale również zmiękczają wodę. 3. Środki czyszczące i piorące zawierają jeszcze wiele innych związków, np. wybielacze (optyczne i enzymatyczne), środki zapachowe. Co to są mydła i jak się wytwarza mydło potasowe i sodowe? Mydła, są to sole sodowe lub potasowe kwasów tłuszczowych. Tradycyjnie mydło otrzymuje się w reakcji tłuszczu, który jest estrem gliceryny i kwasu tłuszczowego z zasadą (NaOH lub KOH). Powstaje mydło sodowe (gęsta maź) lub potasowe (ciekłe) oraz gliceryna.
Mechanizm prania
1. Nie tylko mydło pierze
W ostatnim 40-leciu pojawiły się w handlu syntetyczne środki do prania w postaci proszków, past i płynów. Takie nazwy jak E, Bryza, Dosia itd. są dobrze znane. Środki te nazywamy detergentami (detergens w jęz...
Ultradźwięki - wytwarzanie i zastosowanie
Ultradźwięki, fale akustyczne o częstotliwości wyższej niż 16 kHz (tj. przekraczającej górny próg słyszalności dla człowieka) i niższej od 100 MHz (hiperdźwięk). W naturze ultradźwięki emitowane są przez niektóre ssaki (m.in. niet...
Warzywa i przetwory z warzyw
I Wstęp
II. Ocena towaroznawcza warzyw
2.1. Uprawa, zbiory i spożycie warzyw w Polsce
2.2. Skład chemiczny i wartość odżywcza warzyw
2.3. Klasyfikacja warzyw
2.4 Ogólna charakterystyka warzyw
2.5. Przydatność, wymaga...
Ochrona środowiska
ALTERNATYWNE ŹRÓDŁA ENERGII
Alternatywne źródła energii to źródła inne niż paliwa kopalne, możliwe do przekształcenia w użyteczne formy energii, np. energia wietrzna, geotermalna, słoneczna, jądrowa, wodna.
ZANIECZYSZCZEN...
Ochrona środowiska
ALTERNATYWNE ŹRÓDŁA ENERGII
Alternatywne źródła energii to źródła inne niż paliwa kopalne, możliwe do przekształcenia w użyteczne formy energii, np. energia wietrzna, geotermalna, słoneczna, jądrowa, wodna.
ZANIECZYSZCZEN...