Glukoza jest podstawowym związkiem energetycznym dla większości organizmów. Zastosowanie dla człowieka: * w medycynie: m.in. jako środek wzmacniający serce, w schorzeniach wątroby, do konserwowania krwi * przemysł spożywczy: wyroby cukiernicze * przemysł włókienniczy: m.in. barwienie skór.
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu
Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...
Znaczenie i podział układu wewnątrzwydzielniczego
ZNACZENIE I PODZIAŁ UKŁADU WEWNĄTRZWYDZIELNICZEGO
Układ dokrewny, drugi poza układem nerwowym układ regulujący i koordynujący czynności rozmaitych części ciała u zwierząt wyższych, ogół narządów i tkanek wytwarzających do...
Fizjologia - kompendium cz1.
1. Homeostaza
(gr. homoíos - podobny, równy i stásis - trwanie) – zdolność do utrzymania stanu równowagi dynamicznej środowiska, w którym zachodzą procesy biologiczne. Zasadniczo sprowadza się to do równowagi płynów wewnątrz- i z...
Przyczyny i skutki stresu
Nie ulega większość nas współczesnych żyje w ciągłym pośpiechu. Spieszymy się, aby podołać wszystkim obowiązkom na nas ciążącym. Pragniemy jak najlepiej spełnić oczekiwania stawiane nam przez pracodawcę, nauczycieli, naszych blisk...
Fizjologia - kompendium cz. 2
1. Acetylokoenzym-A – powstawanie, rola w przemianach.
Acetylokoenzym A, acetylo-CoA, kwas octowy aktywny, octan aktywny, CH3-C(O)-S-CoA, tioester kwasu octowego i koenzymu A, ważny związek metaboliczny. Acetylokoenzym A powstaje bezpośredn...