właściwości fizyczne wody morskiej

właściwości fizyczne wody morskiej
Odpowiedź

- zasolenie wynosi srednio 35 promila. W otwartym oceanie waha się ono od 32 do 38 promili. Największe zasolenia zanotowano w Morzu Czerwonym – 43 promile, najmniejsze w Bałtyku – 4 promile. Zasolenie zwiększa się na skutek parowania wody i formowania się lodu, a zmniejsza na skutek opadów i spływu wód rzecznych. - w morskiej wodzie występują wszystkie pierwiastki, których udział zmienia się w czasie i przestrzeni. Najwięcej jest chlorków – 78% ( w tym największy udział chlorku sodu, który nadaje wodzie słony smak), Duża grupę stanowią też siarczany magnezu i wapnia. - temperatura zróżnicowana jest od szerokości geograficznej. Średnia temperatura wody wynosi 17.4 stopnie. Najwyższe temperatur występują w strefie równikowej,a najniższe w podbiegunowych

Dodaj swoją odpowiedź
Geografia

Ściąga: hydrosfera, obieg wody w przyrodzie, morza, jeziora, gleby

HYDROSFERA- wodna powłoka Ziemi
powstanie wody:hipoteza solarna (jądra atomów wodoru niesione przez wiatr słoneczny w górnych warstwach atmosfery wychwytują elektrony i przekształcają się w atomy wodoru, które w reakcji z tlenem tworz�...

Turystyka i rekreacja

OBSZARY WYSTĘPOWANIA WÓD MINERALNYCH - WODY MINERALNE


Wstęp

Zdrowy styl życia wymaga zdrowej wody. Już przed wiekami mówiono: „Mens sana in corhore sano”, co znaczy: W zdrowym ciele zdrowy duch. Obecnie poszukując metody na dobre samopoczucie powracamy właśnie do tej dewizy. Co...

Chemia

Właściwości soli kuchennej i wody

Sól kuchenna
Sól kuchenna tzw. chlorek sodu ma wiele właściwości fizycznych i chemicznych . Ta substancja ma konsystencje proszku . Jej stan skupienia jest stały .Ma słony smak i jest biała. Sól jest bezwonna , lecz gdy się dos...

Geografia

Wody


Czysta woda dla życia człowieka jest dobrem niezbędnym. Brak jej na danym obszarze zagraża zdrowiu, a nawet życiu wielu organizmów; bez niej jakakolwiek działalność gospodarcza szybko staje się niemożliwa . Niestety bardzo często m...

Materiałoznawstwo

Miedz praca przejściowa





SPIS TREŚCI

I. Cel i zakres pracy
II. Miedz – informacje wstępne
III. Własności fizyczne
IV. Własności chemiczne
V. Własności mechaniczne
VI. Stopy odlewnicze miedzi
VII. Topienie mie...