ściółka - tworzą ją nierozłożone szczątki organiczne próchnica - składasię z substancji powstałej z rozłożonych sczątków organicznych (świadczy o żyzności gleby) poziom wymywania - poziom z którego wsiąkająca wioda opadowa wymywa związki mineralne poziom wmywania - pozom w którym osadzają się zwązki mineralne wymywane z wyższego poziomu zwietrzelina (skała macierzysta) - powstanie tej warstwy jest procesem przygotowującym tworzenie się gleby
Rolnictwo jako producent żywności
ROLNICTWO JAKO PRODUCENT ŻYWNOŚCI
Rolnictwo , czyli uprawa roślin Użytkowych oraz hodowla zwierząt, było od
Początku naszej cywilizacji jedna z podstawowych form działalności człowieka,
dostarczającą pożywienia...
Ściąga z ekonomii
EKOLOGIA jest złożeniem dwóch greckich słów „oikos” (miejsce życia, występowania) oraz „logos” (nauka). Termin ten oznacza badanie organizmów żywych w miejscu ich przebywania. Badania ekologiczne dotyczą zatem biologii organizmów ...
Charakterystyka grzybów
Grzyby są organizmami, które różnią się od roślin zielonych nie tylko wyglądem, ale i składem chemicznym, rozwojem i sposobem życia. Stanowią odrębną część świata roślin. Niektórzy współcześni naukowcy uznają je nawet za trzec...
Czysta woda zdrowia doda czyli co w wodzie pływa
1. Budowa cząsteczki wody
2. Własności i skład chemiczny wody
3. Znaczenie wody w organizmie
4. Woda jako rozpuszczalnik
5. Trzy stany skupienia
6. Woda w przyrodzie
7. Woda, – do czego jest nam potrzebna?
8. Klasy ...
Warzywa i przetwory z warzyw
I Wstęp
II. Ocena towaroznawcza warzyw
2.1. Uprawa, zbiory i spożycie warzyw w Polsce
2.2. Skład chemiczny i wartość odżywcza warzyw
2.3. Klasyfikacja warzyw
2.4 Ogólna charakterystyka warzyw
2.5. Przydatność, wymaga...