konserwanty mogą powodować: -mutacje; -alergie; -nowotwory -wady wrodzone; -zahamowanie rozwoju u płodu; To wszystko co wiem. Pozdrawiam!
konserwanty-związek chemiczny które powodują przedłużenie przydatności do spożycia lub trwałości produktów spożywczych i przemysłowych. Substancje te można podzielić na trzy grupy: * zabronione – bardzo szkodliwe np. E103 zakazany – barwnik i konserwant do farb, a nie środków spożywczych, * dopuszczone – np. E104 – pospolity żółty barwnik do napojów, * spożywcze – o niskiej szkodliwości dla zdrowia. Substancje dodawane do żywności w celu zapobiegania rozwojowi bakterii, grzybów i wirusów. Wiele z nich ma niekorzystny wpływ na zdrowie, ale działanie konserwujące mają także związki nieszkodliwe, a nawet potrzebne dla zdrowia (wit. C).
Promocja zdrowia
ZDROWIE to proces wzajemnych uwarunkowań w relacji organizm-środowisko, pozwalający w wyniku braku choroby utrzymać równowagę pomiędzy organizmem a środowiskiem. Zdrowie to potencjał zdolności przystosowania się organizmu do wymogów śro...
Substancje trujące w kosmetykach
Zwyczajne mydło nie wystarczy. Oczyszczamy się za pomocą peelingu do twarzy i ciała i osuszamy skórę, po czym namaszczamy się odżywczymi kremami. Jeszcze dezodorant, aby zamaskować naturalną woń ciała (naturalna woń potu, który pojawia...