Lekko słodki smak mleka spowodowany jest obecnością disacharydu-laktozy. Wyjaśnij w jaki związek chemiczny przekształca się laktoza, gdy mleko skwaśnieje.

Lekko słodki smak mleka spowodowany jest obecnością disacharydu-laktozy. Wyjaśnij w jaki związek chemiczny przekształca się laktoza, gdy mleko skwaśnieje.
Odpowiedź

gdy mleko zkwaśnieje powstaje tzw:"kwas mlekowy"

Podczas kwaśnienia mleka powstaje kwas mlekowy CH3-CH(OH)-COOH

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

Lekko słodki smak mleka spowodowany jest obecnością w nim disacharydu-laktozy.Wyjaśnij,w jaki związek chemiczny przekształca się laktoza,gdy mleko skwaśnieje. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Lekko słodki smak mleka spowodowany jest obecnością w nim disacharydu-laktozy.Wyjaśnij,w jaki związek chemiczny przekształca się laktoza,gdy mleko skwaśnieje. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)...