disacharyd zbudowane z 2 reszt glukozy połączonych wiązaniem β-glikozydowym; jednostka strukturalna celulozy. =D
dwucukier,zbudowany z 2 cząsteczek D-glukozy połączony wiązaniem.Jest to jednostkra strukturalna celuozy i produkt jej hydrolizy.
Podział dwucukrów
Disacharydy – dwucukry
C12 H22O11
zbudowane z cząsteczek monosacharydów połączonych wiązaniem glukozydowym ulegają hydrolizie pod wpływem enzymów lub kwasów według równania:
C12H22O11+H2O -C6H12O...
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu
Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...
Dwucukry i wiązania glikozydowe poparte doświadczeniami
Dwucukry – bisacharydy. Podczas łączenia cukrów prostych w postać złożoną następuje wytrącenie wody w związku z czym uzyskiwany jest dwucukier o wzorze chemicznym
C12 H24 O11
Disacharydy, dwucukry – Dwucukry, czyli disacharydy...
Polisacharydy
Polisacharydy są nazywane inaczej poliozami. Do polisacharydów należą związki o składzie elementarnym C6H10O5 i o niezwykle dużej masie cząsteczkowej. Nie mają one słodkiego smaku (wyjątek – inulina), lecz nazywamy je polisacharydami dl...
Wykorzystanie i znaczenie cukrów
Magdalena Sopuszyńska kl.2 A
WYKORZYSTANIE I ZNACZENIE CUKRÓW
Z cukrami spotykamy się ciągle w życiu codziennym, czasem nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Nie zastanawiamy się czym są, z czego są zbudowane i jaka jest i...