Ciasto na gofry: • 160 g mąki • 1,5 łyżki drobnego cukru • szczypta soli • 50 g stopionego masła • 2 jajka • 270 ml mleka Dodatki: cukier puder, bita śmietana, truskawki, borówki, maliny lub jagody, sos truskawkowy Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, stopione masło, żółtka oraz 1/3 ilości mleka. Składniki wymieszać rózgą na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Ciasto odstawić na 10 minut. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać ją delikatnie z ciastem. Gofry piec przez około 5 - 7 minut, nakładając niewielką ilość ciasta. W połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylić na 3 sekundy. Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzać do maksymalnej temperatury. Gofry studzić na metalowej kratce, ale najlepsze (chrupiące) są zaraz po upieczeniu. Posypać cukrem pudrem, posmarować bitą śmietaną, ułożyć owoce i polać sosem truskawkowym. po niemiecku Teig für die Waffeln: • 160 g Mehl • 1,5 Esslöffel Zucker • feine Prise Salz • 50 g geschmolzene Butter • 2 Eier • 270 ml Milch Zusatzstoffe: Puderzucker, Schlagsahne, Erdbeeren, Heidelbeeren, Himbeeren oder Heidelbeeren, Erdbeersauce Leistung: Das Mehl in eine Schüssel geben, Zucker, Salz, Butter, Eigelb und 1 / 3 Milch. Mischen Sie die Zutaten mit einer Stange auf einer glatten Masse, nach Zugabe der Rest der Milch. Teig für 10 Minuten beiseite. In der Zwischenzeit Wärme Waffeleisen für maximale Leistung. Protein Peitsche mit Prisen
Zutaten: 3 Eier -3 jajka 50 g (Gramm) Butter- 50 gram masła 1 Vanillinzucker-cukier waniliowy 50 g Zucker- 50 gram cukru 100 g geriebene HaselnUsse- 100 gram utartych orzechów laskowych 1/2 TL (einen halben TeelOffel) Backpulver-pol lyzeczki proszku do pieczenia 50 g geriebene Schokolade- 50 gram utartej czekolady 1/8 l (einen Achtel Liter) Sahne-1/8 litra smietany 1 EL (einen EsslOffel) EierlikOr- 1 łyżke likieru jajacznego Schokoladenraspeln-wiórki czekoladowe Ich bereite das so zu : ich rUhre Butter, gibt dazu Zucker und rUhre, gebe die Eier und Vanillinzucker zu, rUhre bis eine cremige Masse entsteht. Dann gebe ich HaselnUsse, geriebene Schokolade und Backpulver dazu. Den Teig gebe ich in eine Backform und backe ihn bei 180 (stopni) C ca. 35 Min. Nach dem AuskUhlen bestreiche ich die Torte mit der geschlagenen Sahne, streicht reichlich EierlikOr darUber und verziert ich mit Schokoladenraspeln. Guten Appetit! Ja przygotowuję to tak : Mieszam masło, daję do tego cukier i mieszam, daję jajka i cukier waniliowy, mieszam do powstania kremowej masy. Potem daje do tego orzechy laskowe, utartą czekoladę i proszek do pieczenia. Ciasto daję do formy i piekę w 180 stopniach C ok. 35 minut. Po wystygnięciu smaruję tort bitą śmietaną, smaruję obficie likierem jajacznym i ozdabiam go wiórkami czekoladowymi. Smacznego!
po polsku-Babka cytrynowa Składniki: Ciasto: 25 dag margaryny Kasia 22 dag cukru pudru cukier waniliowy szczypta soli 5 jajek 30 dag mąki pszennej 12 dag mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 8 dag orzechów włoskich skórka z 1 cytryny Poncz: sok z 1 cytryny 1 łyżka zimnej przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: gotowa polewa cytrynowa skórka z 1 cytryny Sposub przyrządzania: Miękką margarynę Kasia utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypywać do masy wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy włoskie i startą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babki z kominkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 170-180 °C. Wycisnąć sok z cytryny. Dodać do niego zimną przegotowaną wodę i cukier puder. Razem wymieszać i powstałym ponczem nasączyć ostudzoną babkę. Następnie polać gotową polewą cytrynową i posypać startą na tarce o małych oczkach skórką z cytryny. po niemiecku: Zutaten: Teig: 25 g Margarine Gil 22 g Puderzucker Vanillezucker Prise Salz 5 Eier 30 g Weizenmehl 12 g Kartoffelmehl 1 ½ Teelöffel Backpulver 8 g Walnüsse Schale von 1 Zitrone Punch: Saft von 1 Zitrone 1 Esslöffel kaltes abgekochtes Wasser 1 EL Puderzucker Darüber hinaus: vorbereitet Zitronensauce Schale von 1 Zitrone Zubereitung: Kasia weiche Margarine schaumig rühren, mit Staubzucker, Vanillezucker und eine Prise Salz. Weiter Gitter fügen ein Ei. Dann gießen die Masse der zwei gemischte Mehl, Backpulver, gemahlene Walnüsse und geriebenen auf der Reibe mit kleinen Maschen Zitronenschale. Den Teig in eine gefettete Semmelbrösel und wysypanej Formen Großmutter mit einem Kamin. In den vorgeheizten Ofen. Backen ca. 60 Minuten bei einer Temperatur von 170-180 ° C. Zaproponuj lepsze tłumaczenie
Napisz krótko przepis na ciasto po niemiecku i przetłumacz na polski. krótko, nie więcej jak 6 zdań.
Napisz krótko przepis na ciasto po niemiecku i przetłumacz na polski. krótko, nie więcej jak 6 zdań....