Czysty kwas octowy jest bezbarwną, żrącą cieczą. 100% kwas octowy jest bardzo higroskopijny (pochłania wilgoć z powietrza), zaś proces rozpuszczania się w nim wody ma charakter silnie endotermiczny. Powoduje to, że po otwarciu butelki z takim kwasem w wilgotnym pomieszczeniu zaczyna on pochłaniać wilgoć z powietrza, co skutkuje jego zauważalnym ochłodzeniem i szronieniem się ścianek butelki. W skrajnych przypadkach, jeśli w pomieszczeniu jest bardzo wilgotno, a otwór butelki jest szeroki, stężony kwas octowy potrafi nawet zamarznąć po otwarciu. Wszystko to powoduje, że stężony kwas octowy jest czasami nazywany kwasem octowym lodowatym. Stosunkowo wysoka temperatura wrzenia, a także efekty endotermiczne przy rozcieńczaniu wynikają z silnych wiązań wodorowych występujących między cząsteczkami kwasu. Wiązania wodorowe tworzone przez kwas octowy są na tyle silne, że obserwowano ich występowanie także w fazie gazowej. Kwas palmitynowy, kwas heksadekanowy – organiczny związek chemiczny, jeden z nasyconych kwasów tłuszczowych o wzorze sumarycznym C15H31COOH. Kwas ten posiada pomiędzy atomami węgla tylko wiązania pojedyncze. Właściwości: białe ciało stałe; nie rozpuszcza się w wodzie; nie ulega dysocjacji; rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych; temperatura wrzenia 332,6 °C (pod ciśnieniem 512 mm Hg); gęstość 0,84 g/cm3 (w temperaturze 80 °C); spala się
A) Bezbarwna ciecz Rozpuszczalna w wodzie Nieprzyjemny ostry zapach Temperatura wrzenia 141C Temperatura topnienia - 20.8 C Palna ciecz Działa parząco na skórę B) Bezbarwna ciecz Ostry zapach Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie żrąca ciecz Temperatura topnienia 16.6C Temperatura wrzenia 118.1 C Jest higroskopijny (pochłania wilgoć z powietrza) Dobrze przewodzi prąd elektryczny
Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów – kwasy, alkohole i estry
Pochodne węglowodorów są produktami, które uzyskuje się na skutek przeprowadzanej reakcji węglowodorów. Jednofunkcyjnymi pochodnymi są pochodne węglowodorów zawierające jeden rodzaj grup funkcyjnych w cząsteczce, ale nie wyklucza to, syt...