W warunkach beztlenowych niektóre grzyby odznaczają się zdolnością wywoływania fermentacji. Do takich grzybów należą przede wszystkim drożdże, powodujące fermentację alkoholową, w wyniku której powstaje z cukru alkohol i dwutlenek węgla. Ta właściwość drożdży została przez człowieka wykorzystana do wyrobu spirytusu, piwa i wina. Spirytus otrzymuje się w gorzelniach jako produkt powstały z przerobu skrobi ziemniaczanej. Skrobie ziemniaczaną poddaje się najpierw scukrzeniu, a powstały cukier fermentuje pod wpływem drożdży na alkohol i dwutlenek węgla. Podobny proces zachodzi w piwach przy fermentacji cukru pochodzącego z rozkładu skrobi jęczmienia. Używany do wyrobu piwa chmiel nadaje mu odpowiedni smak i zabezpiecza je przed psuciem. Przy wyrobie wina drożdże rozkładają na alkohol i dwutlenek węgla cukry zawarte w różnych owocach używanych do produkcji wina. Stwierdzono, że drożdże hodowane w określonych warunkach mogą wytwarzać przez fermentację, zamiast alkoholu, glicerynę. W innych natomiast warunkach oraz przy odpowiednim składzie pożywki drożdże syntetyzują i gromadzą w swoich komórkach duże ilości białek i witamin. Uzyskuje się w ten sposób tzw. drożdże paszowe bogate w białko i witaminy. Mają one zastosowanie w żywieniu zwierząt gospodarskich jako bardzo wartościowy dodatek do paszy. Wzrastające z roku na rok zapotrzebowanie na drożdże przyczyniło się do rozwoju przemysłu drożdżarskiego. W drożdżarniach hoduje się drożdże przy dostępie powietrza, dając im jako pożywienie melasę, która jest produktem odpadkowym przy produkcji cukru. Obecność tlenu sprzyja szybkiemu rozmnażaniu się drożdży przez pączkowanie. Drożdże mają zastosowanie szczególnie przy wypieku pieczywa. Pod wpływem bowiem dodatku drożdży ciasto "rośnie", gdyż w skutek odbywającej się fermentacji alkoholowej powstaje w nim dużo dwutlenku węgla, który powoduje powstawanie w cieście licznych wolnych przestrzeni, przyczyniając się w ten sposób do jego spulchnienia. Z innych grzybów zasługują na uwagę pędzlaki. Niektóre ich gatunki mają zastosowanie przy wyrobie serów. Powodują one odpowiednią fermentację serów, które wskutek tego uzyskują charakterystyczny smak i zapach. Działanie pędzlaków wykorzystuje się również przy produkcji różnych kwasów organicznych, np. kwasu cytrynowego i szczawiowego, potrzebnych dla przemysłu chemicznego i spożywczego. Istnieją gatunki pędzlaków wytwarzające w swoich komórkach pewne związki chemiczne, które działają szkodliwie na rozwój niektórych bakterii chorobotwórczych. Związki te, otrzymywane z grzybni pędzlaków noszą nazwę penicyliny. Ma ona szerokie zastosowanie w leczeniu różnych chorób zakaźnych. Niezwykle istotne jest dla człowieka znaczenie grzybów w medycynie. Aleksander Fleming odkrył, ze grzyby wydzielają szkodliwą dla bakterii substancję. Substancję tą nazwano penicyliną i jest ona do tej pory jednym z najskuteczniejszych antybiotyków stosowanych w leczeniu chorób bakteryjnych. Innym antybiotykiem jest gryzeofulwina, która hamuje rozwój grzybów. Cyklosporyna, to substancja wytwarzana przez grzyby konidialne, używana w celu spowolnienia obronnej reakcji organizmu. Jest ona używana przy przeszczepach. Niektóre substancje występujące w sporyszu są wykorzystywane w celu zmniejszenia krwotoków, przyspieszenia porodów i obniżeniu ciśnienia krwi. Niektóre huby mają również działanie antynowotworowe. Grzyby są też wykorzystywane w biologicznych metodach walki ze szkodnikami, a także przy otrzymywaniu kwasku cytrynowego i innych substancji chemicznych. Strzępki niektórych grzybów wykorzystywane są w inżynierii genetycznej. Stanowią one obiekt zabiegów sztucznej rekombinacji DNA w celu otrzymania związków ważnych biologicznie. Takimi związkami są na przykład hormony. Niektóre gatunki grzybów służą również ludziom jako pokarm. Spożywa się owocniki grzybów jadalnych w stanie świeżym lub suchym. Grzyby wysuszone można przechowywać przez długi czas. Spożycie grzybów w Polsce wynosi w przybliżeniu około 5 mln kg rocznie. Grzyby służą głównie jako przysmak. Wartość odżywcza grzybów nie jest duża, gdyż mimo zawartości białka, tłuszczu, soli mineralnych i witamin są one trudnostrawne.
Warto na koniec podkreślić jeszcze raz ogromne znaczenie grzybów. Są one ważne dla człowieka, bo z nich produkuje się wiele leków. Służą do walki z wieloma szkodnikami, rozkładają martwą materię organiczną. Ich obecność jest nieodzowna do zachowania równowagi w środowisku naturalnym. Należy więc zwracać szczególną uwagę na ich ochronę i przetrwanie.
zastosowanie (znaczenie) grzybów w medycynie.. pomocy!
zastosowanie (znaczenie) grzybów w medycynie.. pomocy!...
Znaczenie genetyki w medycynie i rolnictwie
Znaczenie genetyki w medycynie…
Człowiek od zawsze dąży do ułatwiania sobie życia. Od zawsze podąża za nowościami i ku nowościom. Różne gałęzie nauki rozwijają się w różnym tempie. Jedną z prężniej działającyc...
Znaczenie grzybów
1) Wykorzystywanie grzybów:
W warunkach beztlenowych niektóre grzyby odznaczają się zdolnością wywoływania fermentacji. Do takich grzybów należą przede wszystkim drożdże, powodujące fermentację alkoholową, w wyniku której po...
Znaczenie grzybów dla człowieka jako: a)grzyby jadalne b) grzyby pasozytnicze i trujące c) wykorzystanie grzybów w medycynie i przemyśle spożywczym NA TERAZ
Znaczenie grzybów dla człowieka jako: a)grzyby jadalne b) grzyby pasozytnicze i trujące c) wykorzystanie grzybów w medycynie i przemyśle spożywczym NA TERAZ...
Wymień pozytywne i negatywne znaczenie grzybów w gospodarce człowieka i medycynie.
Wymień pozytywne i negatywne znaczenie grzybów w gospodarce człowieka i medycynie....